Spoluúčast stoupla o 123 procent

28. 6. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejrychleji rostoucí položkou ve výdajích je spoluúčast pacientů, která se za poslední léta zvýšila z 10 na 16,6 procenta.


V roce 2003 byly celkové soukromé výdaje pouhých 19,5 mld. Kč, avšak v roce 2008 dosáhly již 43,5 mld. Kč a loni to zřejmě bylo ještě víc. Čísla ale zatím k dispozici nejsou.

„Zatímco se celkové výdaje na zdravotnictví během těchto let zvýšily o 35 %, spoluúčast pacientů vzrostla o 123 % a každý z nás tak kromě účasti na systému veřejného zdravotního pojištění utratil v roce 2008 navíc v průměru ještě 4175 Kč. Většinou jde o peníze zaplacené v lékárnách,“ soudí prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Spoluúčast ale zřejmě dál poroste. Dokonce TOP 09 chce, aby stoupla až na 25 %, jako je tomu ve vyspělých evropských státech.

Lidé by si tak připláceli nejen na lepší pokoj v nemocnici, ale nově třeba i na některé operace - třeba šedého zákalu, možná i slepého střeva a další. Řádově by šlo o stokoruny.

Tento příplatek by asi mohl být kryt nepovinným, tzv. doplňkovým individuálním pojištěním. Znamená to stanovit standardy zdravotní péče. Ty nejsou.

ODS je také pro zvýšení spoluúčasti, ale postupně. I Věci veřejné mají spoluúčast ve svém volebním programu, ale nikdy nespecifikovaly, na jakou hranici spoluúčasti by se chtěly dostat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?