Spor kvůli kutnohorské nemocnici by mohl být vyřešen mimosoudně

16. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor kvůli závazkům po společnosti, která dříve provozovala kutnohorskou nemocnici, by mohl být vyřešen mimosoudním vyrovnáním. Podle soudkyně, která případ dostala na starost, by město a kolínská nemocnice, pod kterou kutnohorské zařízení spadá, v takovém případě zaplatily jen 30 milionů místo původně požadovaných 111 milionů korun.


Radnice bude o dalším postupu jednat, řekl starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).

Když kraj loni převzal zadluženou nemocnici od města, získal tím nemovitosti v nemocničním areálu a další majetek. Dluhy však údajně zůstaly nesplaceny. Společnost Nemocnice Kutná Hora, jež zdravotnické zařízení provozovala, ukončila činnost a stala se z ní prázdná slupka. Nyní je v konkurzu. Mezi věřiteli byly i velké firmy, například Česká pošta nebo společnost T-Mobile.

Insolvenční správce následně zažaloval město a kolínskou nemocnici. Požadoval po nich 104 milionů korun, což i s poplatky činí celkem 111 milionů Kč. Škoda vznikla údajně tím, že byl podnik zlikvidován.
Město to ale odmítá. „To bylo naprosto nesmyslné. Posudek, který si k tomu nechal insolvenční správce vypracovat, byl postaven na zcela nereálných základech. Hodnotil zařízení jako průmyslový podnik, nikoliv jako nemocnici,“ tvrdí Šanc.

Insolvenční správce Michal Žižlavský ale už dříve namítl, že je potřeba zohlednit i další pohledávky, které se nepřihlašují, například pohledávky zaměstnanců. Podle mluvčí kraje Berill Maschekové se věcí zabývají právníci.

Žižlavský se nedávno rozhodl dát movitý majetek po bývalém provozovateli do dražby, aby uspokojil alespoň některé pohledávky věřitelů. Šlo o lůžka, rentgen, počítače nebo třeba nábytek v kanceláři ředitelky. Podle ředitelky nemocnice Alice Opočenské se dražba pacientů nedotkla. Chybějících 52 lůžek nemocnici zapůjčila oblastní nemocnice v Kladně a v případě rentgenu se do nákupu nového vybavení výpadek vyřešil prodloužením ordinačních hodin.

Kutnohorskou nemocnici dříve provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Poté ale Středočeský kraj městu nabídl, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila. Převod nemocnice na kraj pak schválili krajští i městští zastupitelé.

Šanc, který v době převodu nebyl v čele radnice, připomněl, že nemocnice se v koncem 90. let, kdy ji ještě provozovalo město, dokázala dostat ze ztráty. Podle něj by to bylo možné i nyní. „Přišli jsme o majetek za více než 100 milionů korun, který se dá označit za rodinné stříbro. Jsou městské nemocnice, které fungují prakticky beze ztráty, například v Čáslavi nebo Jablonci nad Nisou. Bývalo to mohlo jít i tady v Kutné Hoře,“ míní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?