Spor nemocnice s pojišťovnou: Chceme operace kolen a kyčlí!

6. 4. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
"Chceme pro vaše pojištěnce operovat kloubní náhrady," vzkazuje semilská nemocnice Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Ta se špitálem v roce 2008 neuzavřela smlouvu na výkon velkých ortopedických výkonů, které dnes nemocnice provádí jen pro jiné pojišťovny.


Neutěšený stav, kdy pojištěnci největší české zdravotní pojišťovny musejí za kloubními endoprotézami jezdit do Liberce, by se měl podle ředitele nemocnice Jaroslava Krutského změnit. Situace trápí i pacienty ze Semilska, neboť kvůli dojíždění a delším čekacím lhůtám musejí zůstávat déle v neschopnosti.

„Chceme, aby VZP přehodnotila své rozhodnutí a zrovnoprávnila občany. S VZP chceme spolupracovat i v oblasti ortopedie. Snad ji přesvědčíme, aby s námi totální endoprotézy zpětně nasmlouvala,“ uvedl Krutský.

„Umělé klouby přece netlučeme do zdravých lidí. VZP se nemusí bát, že by jí vzrostly náklady, pacientů je přece stále stejně, jde jen o to, aby mohli být operováni i u nás,“ argumentuje Krutský.

Nemocnice nyní apeluje na orgány státní správy a na pražskou centrálu VZP. Zatím bez výsledku. Liberecká pobočka VZP se však nechala slyšet, že o ničem takovém zatím neuvažuje.

„Na rozhodnutí VZP nezajišťovat endoprotetické výkony na kloubech dolních končetin se nic nezměnilo. Kvalitní zdravotní péče pro klienty ze Semilska je zajištěna v nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou a v České Lípě,“ odmítl žádost nemocnice Stanislav Šetina, mluvčí krajské pobočky VZP v Liberci. S tím nemocnice nesouhlasí a v jejím boji ji podporuje také radnice.

„Pojištěnci VZP přecházejí k jiným pojišťovnám, takže i v zájmu VZP by bylo tento problém rychle vyřešit,“ varoval starosta Semil Jan Farský.

Sám je toho dostatečným příkladem: když zjistil, že VZP direktivně zrušila operace kloubních náhrad jen v semilské nemocnici, přešel od VZP k jiné pojišťovně. Neuzavření smlouvy na totální endoprotézy v roce 2008 semilské nemocnici velmi zkomplikovalo život. Z rány se nevzpamatovala dodnes.

Pokles operačních výkonů pro nemocnici znamenal i pokles příjmů v řádu milionů korun. „S napětím a pesimismem očekáváme letošní vyúčtování. Počítáme s doplatkem, který budeme muset rozložit do několika splátek. Propad příjmů byl značný,“ posteskl si Jaroslav Krutský.

Aby nemocnice propad nějak vyrovnala, zvažuje účast v dotačních programech Evropské unie, konkrétně v v programu Rozvoj měst, kde se chce ucházet o grant ve výši 20 milionů korun, například na nákup nových přístrojů a diagnostiky.

„Dozorčí rada se tím vším bude zabývat. V roce 2009 jsme stabilizovali situaci zaviněnou VZP, uplynulý rok dopadl ziskově. Šedesát tisíc korun sice není moc, ale alespoň nejsme ve ztrátě. Došlo k nárůstu mezd, nejsme zadluženi, nečerpáme žádné úvěry,“ připomněl úspěchy nemocnice předseda její dozorčí rady, místostarosta Semil Vladimír Šimek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?