Spor o akutní antikoncepci: SÚKL nechce volný prodej

22. 7. 2009 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Již několik let probíhají diskuse o tom, zda by postkoitální antikoncepce měla být volně prodejná. Gynekologové jsou shodně pro, již poněkolikáté podali k SÚKLu podnět k přeřazení tohoto přípravku do jiné kategorie. Jenže ústav má odlišnou představu, postkoitální antikoncepci chce zařadit do volně prodejných léků s omezením...


Jednání o možnosti přeřazení některých léčivých přípravků od kategorie bez lékařského předpisu s omezením bylo zahájeno s odbornými společnostmi již minulý rok. Tato jednání pokračovala i v roce letošním. Stejně jako na jiných lécích, i v případě postkoitální antikoncepce se nemohou odborníci s ústavem shodnout. Gynekologická společnost se totiž jasně přiklání k tomu, aby byla postkoitální antikoncepce převedena do skupiny přípravků bez lékařského předpisu. „Tento návrh leží na SÚKLu už léta. Postkoitální antikoncepce je volně dostupná v řadě zemí. Nechápu jaký s tím má SÚKL problém a proč ji nechce, i přes naše apely, přeřadit. Tomuto stanovisku nerozumím,“ sdělil Zdraví.Euro.cz předseda Sdružení soukromých gynekologů ČR Vladimír Dvořák. Při užití takového druhu antikoncepce nevidí gynekologové žádné riziko. „Samozřejmě že má být poučena lékárníkem, ale pro jakékoliv omezení tam důvod nevidíme,“ doplnil Dvořák.

Důvod? Nejasné účinky

Jenže SÚKL s gynekology v této otázce nesouhlasí. Podle něj totiž nejsou dostatečné klinické údaje o účincích a bezpečnosti přípravků u osob mladších 16ti let. „ Náš návrh tedy obsahoval podmínku omezení věku,“ reagovala na dotazZdraví.Euro.cz mluvčí ústavu Veronika Petláková. Dodala ale, že jednání zatím nebyla ukončena s jednoznačným výstupem. Podle veřejnosti by ale neměla být uvolněna jen akutní antikoncepce, téměř 60 procent lidí podporuje, aby byla volně prodejná i běžná antikoncepce. Vychází to z průzkumu, který si nechal vypracovat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Na uvolnění antikoncepce z receptu mají shodný názor ženy i muži. Rozdíl v pohledu je ale podle věku. Lidé od 15 do 24 let vidí výhodu v tom, že by kvůli antikoncepci nemuseli jít k lékaři. Naproti tomu lidé nad 55 let jsou častěji proti volnému prodeji. Chtějí, aby o antikoncepci rozhodoval lékař.

Běžná antikoncepce vždy na recept

Bez ohledu na přání veřejnosti se ale gynekologové jasně shodují na tom, že běžná antikoncepce musí být vždy předepsána lékařem. „Nikde v Evropské unie není běžná antikoncepce bez receptu, byla by to poměrně rarita. Výrazně by klesla účast žen na screeningu a nevím, kdo by měl na svědomí případná zdravotní rizika a komplikace,“ vysvětlil důvody, proč klasická antikoncepce musí být zařazena v této kategorii Dvořák.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?