Spor o HIV testy: GML prodej nevadí

20. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože podle odborníků HIV testy INSTI, které uvedla na český trh zhruba před měsícem kanadská firma, do rukou laiků nepatří, Grémium majitelů lékáren je přesvědčeno, že prodej v lékárnách problematický není.


Test INSTI společnosti bioLytical Laboratories je prvním HIV testem pro individuální užití na českém trhu. Zřejmě proto neustále vyvolává tak prudké reakce. Veřejnost o něj projevuje zájem, jenže odborníci to nepovažují za příliš šťastný krok.

Podle nich totiž takový test do rukou jedince nepatří. Aplikovat by se měl jedině za přítomnosti specializovaného lékaře. Do sporu se minulý týden zapojilo i ministerstvo zdravotnictví, které upozornilo, že test INSTI není určen pro sebetestování.

„HIV test INSTI a ostatní testy určené pro testování HIV pozitivity nepatří do rukou laické veřejnosti,“ varuje ministerstvo na svých stránkách.

Test, který může změnit život

A odborníci ministerstvu dávají za pravdu. Podle nich málokdo dojde s testem ke svému lékaři a výsledky mohou přinést řadu nebezpečí. „Z mého pohledu bych prodej tohoto testu v lékárnách nedoporučil. Každý test, jehož výsledek může dosti tvrdě změnit život, by měl probíhat ve spolupráci s odborníkem daného oboru,“ je přesvědčen ředitel Domu světla, České společnosti AIDS pomoci, Miroslav Hlavatý.

Pro Zdraví.Euro.cz doplnil, že test není spolehlivý a nezaručí spolehlivé výsledky. „Jediné potvrzení HIV pozitivity, jakéhokoli testu na HIV infekci po celé ČR, může provést jen Národní referenční laboratoř pro AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze, tam, po klasickém odběru krve z loketní jamky, konfirmační vyšetření teprve určí, zdali je testovaný člověk HIV pozitivní nebo ne,“ dodal Hlavatý.

GML: test splňuje právní záležitosti

Proti těmto názorům ale stojí Grémium majitelů lékáren. To je přesvědčeno, že prodej testu v lékárnách splňuje všechny právní záležitosti a nevidí tak důvod, proč by měl být jakkoliv upraven.

„Testování se provádí za přítomnosti odborně kvalifikovaného zdravotnického pracovníka, kterým je i farmaceutický asistent a lékárník v lékárně. Podmínka účasti kvalifikovaného zdravotního pracovníka je nezbytná, vzhledem k nutnosti poskytnout pacientovi správnou interpretace výsledků testu a to zároveň odborným způsobem a srozumitelně i pro laickou veřejnost,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz předseda Grémia Marek Hampel.

Dodal, že v případě pozitivního testu bude pacient okamžitě poslán za odborným lékařem, který určí platné výsledky.

„Rovněž tak je potřeba upozornit na skutečnost, že test INSTI neprokazuje vlastní přítomnost viru v organismu. Tu lze zjistit až z následného vyšetření a po absolvování podrobných krevních testů. Testovací sada INSTI je určena pouze k orientačnímu rychlému stanovení přítomnosti protilátek v krvi pacienta, nic více a nic méně,“ doplnil dále Hampel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?