Spor o úhradu podložek pro trpící inkontinencí

15. 1. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od 1. ledna nehradí podložky pro inkontinentní pacienty. Tento krok VZP kritizují nejen zástupci Asociace poskytovatelů sociálních služeb, rada postižených, rada seniorů a lékaři, ale i samotné ministerstvo zdravotnictví, které toto úsporné opatření považuje dokonce za protiprávní.


Zástupci zainteresovaných institucí vyzvali VZP, aby své rozhodnutí přehodnotila. Pokud se ze strany pojišťovny nedočkají odezvy, tak jsou prý připraveni zvážit další kroky včetně možnosti řešit tento spor soudní cestou. V tom by měli i nepřímou podporu ministerstva zdravotnictví, neboť sám Leoš Heger (TOP 09) považuje tento krok VZP za protiprávní.

„Ministerstvo zdravotnictví je znepokojeno krokem VZP ČR, kterým vyřadila z úhrad s platností od 1. 1. 2013 podložky pro inkontinentní pacienty. S ohledem na formu a samotné uvedení těchto změn do úhradové praxe považuje ministerstvo zdravotnictví tento krok pojišťoven za protiprávní,“ uvedl Hegerův úřad v tiskovém prohlášení.

Podle Leoše Hegera současné znění zákona o všeobecném zdravotním pojištění ukládá u těchto zdravotnických prostředků úhradu 75 procent z konečné ceny v provedení ekonomicky nejméně náročném.

Úspora až 100 milionů

„Hovoříme zhruba o sto milionech korun a 25 000 osobách, kterých se tento problém týká. Zhruba polovička z nich je v pobytových zařízeních, druhá polovina v domácím prostředí,“ uvedl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Asociaci a rady postižených a seniorů podpořilo Incoforum, které sdružuje přední české lékaře. Připojila se i místopředsedkyně sociální komise Asociace krajů a stínová ministryně práce Ivana Stráská (ČSSD).

Absorpční podložky při úniku moči pojišťovna hradila pacientům se závažnými potížemi ze 75 procent. Od letoška by si je měli platit klienti či by je měla kupovat zařízení sociálních služeb.

„Vyřazení absorpčních podložek je pouhým odstraněním duplicitní úhrady. Péče o inkontinentní pacienty je nadále zajištěna prostředky, které jsou vyjmenované zákonem,“ uvedl mluvčí VZP.

Více než miliarda na inkontinenci

Mezi hrazené věci patří třeba plenkové kalhotky či pleny. Pojišťovna podle Jiřího Roda ročně vydá na inkontinenční pomůcky bez podložek 1,4 miliardy, jen plenkové kalhotky či pleny pro jednoho pacienta ji stojí přes 20.000 korun. Rod dodal, že ušetřené peníze VZP přesměruje do péče o pacienty s rakovinou či roztroušenou sklerózou.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera však vzhledem k zákonné úpravě není možné přijmout odůvodnění, že se pojišťovny snaží odstranit duplicitní úhrady za podložky a vložky, kalhotky či pleny. Podle Hegerova náměstka a šéfa správní rady VZP Petra Noska zdravotní pojišťovny o svém záměru s ministerstvem vůbec nejednaly.

Návrat ke gumovým podložkám

Podle přednostky geriatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Evy Topinkové, která je členkou Incofora, pacienti začnou zas jako před 20 či 30 lety používat proti prosáknutí moči igelit nebo neprodyšnou matraci. Nejenže se může zhoršit jejich stav a proleženiny, ale dopadne to i na jejich lidskou důstojnost, podotkla lékařka. Dodala, že únikem moči v Česku trpí až 60 procent seniorů a postižených.

„Pojišťovny používají pseudoargument, proč by měly hradit tyto pomůcky lidem ve stáří, když se nehradí dětem. U dětí je to otázka vývoje, ale u dospělých a seniorů otázka choroby,“ dodala.

Národní rada osob se zdravotním postižením je podle svého šéfa Václava Krásy spolu s dalšími organizacemi a odborníky připravena vyvinout tlak na VZP, aby pojišťovna své rozhodnutí změnila. Prozkoumat chce případně také možnosti podání žaloby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?