Spor o zákon o sociálních službách se dostane do Senátu

9. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z vládní verze zákona mají obavy zdravotně postižení, kteří kvůli tomu chtějí demonstrovat před Úřadem vlády. Požadují, aby v zákoně byl garantován jejich nárok na sociální pomoc a aby sociální zařízení nebyla financována přímo...


PRAHA - Spor o obsah připravovaného zákona o sociálních službách bude příští týden předmětem jednání v Senátu. Z vládní verze zákona mají obavy zdravotně postižení, kteří kvůli tomu chtějí 23. června demonstrovat před Úřadem vlády.

Požadují, aby v zákoně byl garantován jejich nárok na sociální pomoc, kterou by jim tak úřady musely poskytnout. Chtějí také, aby sociální zařízení byla financována nikoli přímo, ale prostřednictví těch, o které se budou starat. Množství peněz pro tato zařízení by tak záleželo na počtu jejich klientů.

Zdravotně postižení mají obavy také z návrhu zákona o rozpočtovém určení daní, podle něhož se prostředky na sociální služby přesunou do daňových příjmů krajů. Nebezpečí tkví podle předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy v tom, že kraje budou podporovat jen ta zařízení, jejichž zřizovateli budou samy. „Ostatní služby, především asistenční, které jsou pro naše lidi klíčové, zajdou postupně na úbytě,“ řekl ČTK Krása.

O obsahu zákona tak bude mít možnost debatovat se zástupci ministerstev práce a financí. Své názory budou moci přednést i zástupci dalších organizací zdravotně postižených, od vozíčkářů po hluchoslepé, i představitelé Asociace ústavů sociální péče.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?