Spor pokračuje, Rath podá na MZ žalobu

25. 1. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví bude muset čelit žalobě i trestnímu oznámení. Středočeský hejtman David Rath totiž své výhružky splní a zřejmě ještě dnes se obrátí na příslušné orgány. Podle něj ministerstvo porušilo zákon, když v termínu nerozhodlo o převodu středočeských nemocnic z akciových společností na neziskové organizace.


Ministerstvo zdravotnictví mělo podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) rozhodnout o převodu nejpozději do 18. ledna. Rozhodnutí ale dosud známé není a tím pode hejtmana ministerstvo zákon porušilo.

„Ministerstvo je dodnes nečinné a nerozhodlo,“ uvedl hejtman. Dodal, že lhůty správního řádu jsou závazné a ministerstvo je nemůže svévolně ignorovat.

ODS podle hejtmana bojuje za to, aby nemocnice zůstaly akciovými společnostmi, což je podle něho předstupeň k jejich privatizaci.

MZ: Správní řízení probíhá

Ministerstvo ale kritiku odmítá, podle náměstka Marka Šnajdra správní řízení probíhá. „Nevím, kde pan hejtman Rath vzal datum 18. ledna. Správní řízení běží. V tuto chvíli ale nemohu říct, v jakém stadiu spis je,“ reagoval pro DNES Šnajdr.

S ministryní Danou Juráskovou již dříve upozornil středočeské zastupitele na riziko, že transakcí ztratí kraj vliv na své nemocnice.

„Pan hejtman zakrývá silnými gesty a burácivými slovy, že nemá fakta, nebo naopak to, že se někomu podařilo odhalit jeho nekalé plány,“ uvedl Šnajdr pro ČTK.

Oznámení na neznámého pachatele

Ministerstvo podle Ratha porušilo zákon o správním řádu, ale i zákon o neziskových nemocnicích. Středočeskému kraji podle něho vzniká škoda v řádech statisíců korun.

Kraj podá správní žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu a trestní oznámení na neznámého pachatele, sdělil Rath. Oznámení bude na neznámého pachatele. Rath ale podezřívá náměstka ODS Šnajdra.

„Pan Rath je zjevně hysterický ze svých viditelných neúspěchů ve Středočeském kraji i ze slábnoucí pozici v ČSSD,“ shrnul Šnajdr.

Dvě žádosti ministerstvo kraji zamítlo, třetí žádost podal prostřednictvím krajských nemocnic. Reagoval tak na námitky ministerstva, které uvádělo, že žádosti jsou v rozporu se zákonem. Ministerstvu vadí, že kdyby se akciové společnosti zrušily, kraj ztratí v nemocnicích vliv.

Tento třetí návrh podal kraj loni 18. září. Ministerstvo mělo na rozhodnutí o zápisu 30 dní. Před uplynutím této lhůty požádalo o doplnění. Protože ministerstvo považovalo tento případ za obzvlášť složitý, prodloužilo si lhůtu o dalších 30 dní.

Vznik neziskové středočeské nemocnice, pod kterou chce kraj převést pět oblastních nemocnic, odhlasovali zastupitelé loni v březnu.

Týká se to nemocnic v Benešově, Příbrami, Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně, která od letošního roku spravuje i nemocnici v Kutné Hoře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?