Spor zdravotnického resortu s ombudsmanem zřejmě skončí novým právním stanoviskem

9. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak vedení MZ zareaguje na výzvu veřejného ochránce práv Otakara Motejla, který požaduje změnu zákona ve prospěch práva pozůstalých na nahlížení do zdravotní dokumentace zemřelého pacienta? Na tento dotaz novinářů ministryně...


Jak vedení MZ zareaguje na výzvu veřejného ochránce práv Otakara Motejla, který požaduje změnu zákona ve prospěch práva pozůstalých na nahlížení do zdravotní dokumentace zemřelého pacienta? Na tento dotaz novinářů na brífinku 8. srpna ministryně zdravotnictví Marie Součková předala slovo Pavlu Březovskému z odboru zdravotní péče. Ten zopakoval původní právní výklad MZ, jenž vznikl ještě v době šéfování ministra Bohumila Fišera, s nímž se ovšem ombudsman nespokojil. Podle P. Březovského vyhláška o činnosti znaleckých komisí ani zákon o péči o zdraví lidu neumožňují pozůstalým nahlédnout do dokumentace jejich blízkého. Možné by to bylo jedině po změně těchto předpisů.

RedaktořiZdraví.Euro.cz na to reagovali protiotázkou s upozorněním, že před dvěma měsíci experti z Rady Evropy na semináři, který se odehrál přímo na českém ministerstvu zdravotnictví, vyslovili zcela opačné stanovisko. Podle něho je českým zákonům i vyhláškám nadřazena Úmluva o lidských právech, na jejímž základě vydal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku právní výklad, z něhož vyplývá nárok pozůstalých na přístup ke zdravotní dokumentaci, pokud potřebují ověřit příčiny úmrtí jejich příbuzného. Ministryně M. Součková poté konstatovala, že „budeme původní právní výklad přehodnocovat a harmonizovat předpisy, aby byly v souladu s EU“.

více v příštím čísleZdraví.Euro.cz č. 33/2002

(vla), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?