Správní rada ČPZP schválila žádost o fúzi s Metal-Aliance

2. 5. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) a Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA) udělaly další krok k fúzi, kterou ministerstvo zdravotnictví nepodporuje. Obě správní rady schválily minulý týden text žádosti a v pátek 27. dubna ji ministerstvo převzalo.


K žádosti byl přiložen zdravotně pojistný plán sloučené instituce a výpisy z obchodního rejstříku. ČTK to řekli ředitel ZPMA Vladimír Kothera a mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Pojišťovny žádají o fúzi k 1. říjnu 2012. Ministerstvo má podle správního řádu na rozhodnutí 60 dnů. Heger se snažil zabránit fúzi tím, že zástupci státu ve správních radách obou pojišťoven měli na jeho pokyn hlasovat proti. Jejich hlasy nestačily. Pokud obě pojišťovny splní zákonné podmínky pro fúzi, nemůže jim ji ministerstvo zakázat.

Správní rada ZPMA schválila text žádosti 25. dubna, správní rada ČPZP 26. dubna. Sloučená instituce ponese název ČPZP, o personálních otázkách, včetně zapojení managementu ZPMA do vedení ČPZP, se teprve bude jednat.

Fúzí chtějí obě pojišťovny s předstihem reagovat na aktuální vývoj v ekonomice a legislativě, aby do budoucna byl zajištěn standard kvality a dostupnosti zdravotní péče pro pojištěnce a současně byla posílena vyjednávací pozice zdravotní pojišťovny na trhu.

Podle Hegera by pro konkurenční prostředí bylo lepší, aby ZPMA zůstala samostatná, či se spojila s Oborovou zdravotní pojišťovnou (OZP), s níž by se dobře doplnily. Tuto vizi ale správní rada ZPMA odmítla.

Heger podporuje sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Plán této fúze je ve vládním prohlášení. Podle Hegera by mělo být v ČR asi pět zdravotních pojišťoven, nyní jich je osm.

ČPZP vznikla spojením Zdravotní pojišťovny Agel, kterou založil ocelářský magnát Tomáš Chrenek, s Hutnickou zdravotní pojišťovnou a Českou národní zdravotní pojišťovnou. Má 737.000 pojištěnců. Metal-Aliance má 430.000 pojištěnců a i Heger přiznává, že je to jedna z „nejzdravějších“ pojišťoven v ČR. Oborová zdravotní pojišťovna, se kterou by se podle ministra měla Metal-Aliance spíše spojit, je na tom mnohem hůř.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?