Správní rada VZP odmítla návrhy protonového centra o růstu úhrad

27. 5. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) odmítla návrhy protonového centra, které se týkaly mimo jiné úhrad za péči. Nesouhlasila tak s tím, aby částky postupně rostly. ČTK to sdělil předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.


Spor VZP se soukromým centrem se táhne už měsíce. Zařízení požadovalo miliardu korun ročně podle dokumentu z roku 2006, který podepsal tehdejší nucený správce VZP. Nynější vedení pojišťovny platnost této smlouvy odmítá uznat. Shoda obou stran není ani na tom, jací pacienti by měli protonovou léčbu dostávat a kdo by je k ní měl doporučovat.

„Členové správní rady diskutovali návrhy předložené ze strany Protonového centra Praha, které mimo jiné počítaly například s postupným deklarovaným růstem úhrad. Tyto návrhy správní rada odmítla,“ uvedl Běhounek. Podle něj správní rada řediteli VZP uložila, aby dopracoval návrh pojišťovny.

Běhounek už minulý týden vyvracel zprávy, že by se na dnešním jednání správní rady měla probírat už výsledná smlouva s protonovým centrem a její případný podpis. Zdůrazňoval, že členům rady předkládá jen postoje obou stran - VZP a centra.

Proton Therapy Center je soukromé zařízení v areálu Nemocnice Na Bulovce, které stálo 3,5 miliardy korun. K léčbě nádorových onemocnění využívá protonové záření. Nucený správce VZP s ním v roce 2006 podepsal smlouvu o smlouvě budoucí. Pojišťovna podle ní měla platit 15 let miliardu korun ročně. Nesouhlasí s tím a nabídla standardní smlouvu o úhradách péče, pokud právní spory skončí. Privátní centrum má smlouvu jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou.

Zatím se obě strany neshodly ale ani na tom, jací pacienti by měli protonovou léčbu dostávat a kdo by je na ni měl poslat. VZP požaduje, aby nemocné vybíraly týmy onkologických center. Protonové centrum trvá na tom, že pacienty mají určit jeho lékaři, návrhy by pak následně s VZP konzultovali. Řešení proto začala hledat komise, kterou zřídil ministr zdravotnictví. K rychlému řešení sporu vyzval před časem i šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO).

Komise má doporučit postup. Vzniknout by měl seznam indikací k protonové léčbě a návrh způsobu její úhrady, důraz se klade na maximální léčebný účinek a účelné vynakládání peněz. Pravidla by měla platit i pro pacienty, kteří jezdí za protonovou terapií do zahraničí.

VZP ve svém návrhu smlouvy počítala s tím, že by součástí byl seznam indikací podle doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru. Smlouva nemá vyčíslovat počty pacientů ani celkové náklady, které by pojišťovna měla ročně vydat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?