Správní rada VZP schválila pořízení dalších akcií knížek IZIP

21. 11. 2011 16:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny schválila dnes pořízení dalších 46 procent akcií projektu elektronických zdravotních knížek IZIP.


Měla by tak mít celkem podíl 51 procent.

Podmínkou ale je, že smlouvy s firmou IZIP bude možné vypovědět už příští rok v pololetí.

Novinářům to po jednání správní rady řekl její předseda Marek Šnajdr (ODS).

Podle něj se nepodařilo dojednat podmínky, aby VZP mohla odkoupit celý balík akcií.


Základní údaje o projektu elektronických zdravotních knížek

Účel projektu:

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP umožňuje sdílet informace o léčení pacientů mezi lékaři. Projekt má usnadnit i komunikaci pacienta s lékařem. Projekt podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a knížku si mohou zřídit zdarma jen její pojištěnci.

Elektronická zdravotní knížka (EZK):

EZK je jakousi internetovou kartou pacienta. Obsahuje přehledy vykázané péče, uhrazených regulačních poplatků, doplatků za léky. Umožňuje kontrolovat historii pojištění a plateb pojistného. Pacient tak má přehled, kolik péče o jeho zdraví stojí, a může kontrolovat, jaké úkony si na něho lékař vykázal. EZK rovněž upozorňuje lékaře i pacienta (formou SMS či e-mailu) na preventivní prohlídky i na očkování. Vlastnictví EZK je vyznačeno na průkazce pojištěnce nálepkou, ke svým zdravotním datům se pojištěnec dostane kdekoli v cizině, kde je připojení na internet.

Účastníci projektu:

Podle údajů z www.izip.cz je v systému zaregistrováno přes 2,5 milionu lidí, téměř 21.000 zdravotníků a více než 8500 zdravotnických zařízení. Systém obsahuje zhruba 84 milionů zdravotních záznamů. Podle kritiků řada přihlášených pacientů a lékařů systém nepoužívá, podle IZIP však v EZK zapisuje a čte stále více lékařů, a to zejména v pilotních krajích - v Karlovarském a na Vysočině.

Vznik:

Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (nyní poslanci Evropského parlamentu) spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Zkušební provoz začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost.

Ostatní:

- Vytvoření systému stálo zhruba 300 milionů korun.

- Za projekt vydala VZP za deset let zhruba 1,8 miliardy korun.

- Projekt dlouhodobě sklízí kritiku z různých stran. Jejím terčem je hlavně jeho cena a financování. Podle kritiků je projekt nefunkční, protože lékaři EZK nevyužívají.

- Projekt v minulosti dostal několik mezinárodních ocenění, například nejlepší e-Content projekt v kategorii e-Health na světě za rok 2005.

- Deník Mladá fronta Dnes loni v prosinci upozornil, že si devět zaměstnanců firmy IZIP v roce 2009 rozdělilo odměny ve výši 59 milionů korun.

- Letos v lednu pověřila správní rada VZP vedení pojišťovny vyjednáváním o koupi většinového podílu společnosti IZIP (v té době VZP vlastnila pět procent akcií IZIP). VZP poté koupila dalších 46 procent akcií - akcie leží v advokátní úschově, VZP složila advokátní kanceláři 1,104 milionu korun.

- VZP akcie získala od švýcarské firmy eHI eHealth International AG, která si ponechala zbylých 49 procent. Tento balík akcií nyní kupuje softwarová společnost Asseco Central Europe. Investor kupuje i dodavatelské společnosti IZIPu.

- Švýcarské firmě eHI eHealth International AG převedli akcie zakladatelé IZIP europoslanci Ouzký a Cabrnoch. „Je to bezúplatný projekt, ve kterém ale máme na základě právně ošetřené smlouvy garantováno, že se bude nadále rozvíjet a žít,“ řekl Ouzký. Společnost eHI eHealth International AG byla zřízena za účelem investice do projektu a vzdala se hned po nabytí kapitálové účasti v IZIP majoritního podílu ve prospěch VZP.

- Podle médií nedávný audit ve společnosti IZIP ukázal, že firma je jen prázdná schránka, přes kterou tečou peníze do dalších firem, konkrétně MD Access a Uniqsol. V nich jsou prý stejní lidé jako ve firmě IZIP. Podle mluvčího společnosti je hospodaření IZIP naprosto v pořádku a autorská práva k patentu systému, která podle některých médií IZIP údajně převedla jiné firmě, jsou jejím výhradním majetkem. Smlouvy společnosti vůči firmám MD Access a Uniqsol jsou podle IZIP krátkodobé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?