Srbští lékaři už měsíc stávkují

10. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě třetiny všech srbských lékařů už měsíc stávkují. Začátkem listopadu zahájilo protestní akce dvanáct tisíc zdravotníků, kteří požadují 40 procentní navýšení platu. Omezili pracovní dobu a upozornili, že jsou ochotni přejít na celkovou stávku...


Podle informací časopisu British Medical Journal se průměrná mzda srbského lékaře pohybuje kolem 20 tisíc dinárů (cca 11 tisíc Kč) měsíčně. Jeho výdělek je v průměru jen 2.8 krát větší než mzda manuálních a úklidových pracovníků v nemocnici. Ještě před deseti lety přitom srbští lékaři vydělávali pětkrát více než nekvalifikovaní zaměstnanci. Lékaři požadují, aby se poměr mezi mzdou lékaře a nekvalifikované síly v nemocnicích zvýšil na 4:1.

Tonka Periskicová z Asociace lékařů a lékárníků v Bělehradě proZdraví.Euro.cz potvrdila, že stávka pokračuje. “Minulý pátek se hlavní výbor Asociace shodl na tom, že protestní akce budou pokračovat dál, do té doby, kdy dosáhneme požadavku zvaného 4:1. Neusilujeme pouze o lepší finanční ohodnocení. Jde nám hlavně o větší prestiže lékařů v očích vlády,“ uvedla Periskicová.

Srbští lékaři poukazují také na celkově zastaralé vybavení ve zdravotnictví. Celý systém zdravotní péče zoufale potřebuje investice, zvláště mimo velká města, kde je akutní nedostatek moderních přístrojů a techniky.

ZDROJ:

Serbian doctors strike for a 40% pay increase

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 9.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?