Stáhnou lékaři své výpovědi?

29. 1. 2011 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Po slíbené finanční injekci z ministerstva je šance na stažení výpovědí doktorů velká.


Po včerejším zvratu ve sporu lékařů a státu by mohl nastat obrat v postoji lékařů, kteří vyhrožují opuštěním nemocnic k poslednímu únoru. Ministr zdravotnictví včera vedení lékařských odborů veřejně slíbil přidat dvě miliardy korun na platy.

Jak na to zareagují lékaři podepsaní pod peticí Děkujeme, odcházíme? Zvrátí to jejich rozhodnutí odejít z nemocnic? To zatím zcela jisté není, nicméně odboráři tento krok vítají.

Jak se zachovají, však oznámí v úterý.

„Uvolnění peněz na výplaty lékařů určitě vítáme. Je to první vstřícný krok vlády po devíti měsících. Z toho, že nyní ministr řekl, že přidá dvě miliardy, si každopádně nikdo na zadek nesedne. Zatím to je jen prohlášení a důležité bude, aby tato částka byla opravdu uvolněna. Taky se může stát, že se tento krok nebude líbit panu prezidentovi a za tři dny bude zase vše jinak. Někdy nám totiž připadá, že právě on řídí zdravotnictví. Určitě budou důležité záruky, které požadujeme,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu v Havířově Martin Sedláček. Podle něj je to každopádně velký posun. „Před pár dny jsme byli ještě vyděrači a najednou nás ministr prosí, abychom vzali výpovědi zpět,“ dodal Sedláček. Lékaři každopádně chtějí garanci ministra, aby ti, kteří se připojili k akci Děkujeme odcházíme, zůstali na svých současných pozicích. Také požadují to, aby peníze byly použity jen na platy a nemohlo dojít k jejich začlenění do systému zdravotní péče.

Odboráři vyčkávají

Karvinští „petičníci“ zatím podle slov svého odborového předáka Mariána Pirchaly své rozhodnutí nemění. „Je důležité, aby slibované změny, za které bojujeme, byly skutečně nastartovány.
Reakci kolegů na páteční prohlášení ministra zatím neznám, ale myslím si, že se dá uvažovat o stahování výpovědí. Víc ale sdělíme až po poradě s naší centrálou, kterou máme v úterý v Praze,“ uvedl Marián Pirchala. Krok vlády přivítal i ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc. Ten počítá s tím, že všichni lékaři, kteří výpověď stáhnou, budou pokračovat v práci, kterou doposud vykonávali. „Nadále bychom měli poskytovat stejnou zdravotní péči, takže počítám s tím, že všichni lékaři zůstanou. Určitě umožním všem, aby své výpovědi vzali zpět,“ řekl Ferenc. Ředitel Nemocnice v KarvinéRáji Petr Kovařík se už dříve nechal slyšet, že lékařům, kteří se rozhodnou vzít výpověď zpět, bránit nebude a mohou v nemocnici dál pracovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?