Stakeholdeři snídali s ministrem

25. 5. 2018 11:20
přidejte názor
Autor: Redakce

Zástupci významných stakeholderů ve zdravotnictví posnídali na exkluzivním setkání Business Breakfast nejen s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, ale rovněž i s jeho náměstkem Mgr. Filipem Vrubelem. Příjemné setkání se uskutečnilo ve středu 14. března ve 27. patře Erbia Congress Centrum v Praze. Debatu vedl hlavní analytik ekonomického týdeníku Euro i ostřílený moderátor Miroslav Zámečník.




A začalo se celkem zostra. Vždyť téma úhradové regulace bylo jednou z priorit nového ministra, nejen protože nález Ústavního soudu z června loňského roku dal zákonodárcům a potažmo Ministerstvu zdravotnictví ČR jasný deadline, do kdy je nutné připravit novou právní úpravu. Pokud bereme v úvahu, jak u nás legislativní proces funguje, pak stihnout vše do konce roku je opravdu heroický výkon. „Nechci teď lacině nadávat na své předchůdce, ale pravda je taková, že když jsme přišli na ministerstvo, tak jsme přišli k prázdnému stolu a čas je skutečně velmi omezený,“ okomentoval šibeniční termín náměstek Filip Vrubel.

Je něco shnilého ve státě zdravotnickém

Že s úhradovou regulací zdravotních prostředků něco není v pořádku, snad tušili všichni už několik let. Ostatně i bývalý ministr Svatopluk Němeček připravoval návrh, jenž se nakonec ukázal jako zcela neživotaschopný, protože v zásadě stoprocentně překlápěl úhradovou regulaci léků do zdravotnických prostředků, což naprosto nereflektovalo odlišnosti mezi oběma oblastmi. Návrh tak nikdy nespatřil světlo světa, o připomínkovém řízení nemohla být ani řeč. A poté se opět nic nedělo. Alibismus tak musel narušit až Ústavní soud, který v plenárním nálezu jasně řekl, že právní úprava je netransparentní, neústavní a neodpovídá článku 31 Listiny základních práv a svobod.

„Od prvního okamžiku, kdy jsem přišel na Ministerstvo zdravotnictví, jsme vytvořili otevřenou platformu, kde jsou zástupci všech segmentů, včetně pacientů, průmyslu i SÚKL. Podařilo se nám připravit paragrafové znění, které je nyní vypořádáváno v rámci vnitřního posudkového řízení a bude odesláno do meziresortu, aby před létem mohlo být na vládě,“ vypočítával úspěchy svého týmu ministr Adam Vojtěch.

Pořádek dělá přátele

Aby se předešlo opětovnému otevření problémů ze strany Ústavního soudu, budou podle Vojtěcha v zákoně zakotveny jak nárok pojištěnce, tak i pravidla, zatímco kategorizační strom a úhradové limity naplní jeho přílohu. Celý proces bude mít v kompetenci Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo bude odvolacím orgánem.
Výrobci pak budou své produkty zařazovat do jednotlivých skupin. „Pokud by došlo k nějakému excesu, tak nejprve přijde na řadu SÚKL a bude se vést správní řízení, což

Následující snídaně s ministrem zdravotnictví se bude konat 6. 6. 2018.

předpokládáme, že by mělo být skutečně v řádu procent,“ věří v napravení trhu ministr.

Velkou kritiku v minulosti slízla úprava zařazování nových zdravotnických prostředků každý půlrok, což navíc nemělo žádná pravidla. „Nyní se bude zařazovat každý měsíc, takže to bude velmi aktuální a pacient by se ke zdravotnickým prostředkům měl dostat rychle a za jasných podmínek,“ dodal Vojtěch.

Je dokonalost norma nebes?

Novele zákona je ale rovněž vyčítáno, že v ní nejsou zahrnuty tzv. zvlášť účtované materiály v akutní lůžkové péči a že se celá točí pouze okolo zdravotnických prostředků na poukaz. „Důvod je primárně časový, a pokud bychom do toho zahrnuli i je, tak se obávám, že bychom to v daném čase nezvládli. Druhou věcí je, že mají trošku jiný charakter, nejsou totiž hrazeny individuální platbou za každou položku jako zdravotnické prostředky na poukaz, ale na paušálním principu,“ hájil nedostatky nové úpravy před zástupci výrobců zdravotnických prostředků ministr.

Hodně se rovněž přetřásá otázka notifikovaných osob v ČR, protože se existenčně týká mnoha firem. Ministr by si přál, aby u nás minimálně jedna notifikovaná osoba zůstala a dodal: „Zkusíme zabojovat i v rámci Evropské komise, která chce jejich počet zužovat, aby totiž měla pokud jde o náklady poměrně zásadní dopady.
Evropská komise by o tom, kde budou sídlit notifikované osoby, dokonce v budoucnu chtěla rozhodovat zcela sama. Problematiku navíc komplikuje současné určování sazeb DPH. Dnes je systém totiž komplikovaný a některé prostředky spadají do vyšší a jiné zase do standardní hladiny. Vrubel uvedl, že se obávám, že není šance, jak více zabojovat.

Zástupci významných stakeholderů posnídali s ministrem zdravotnictví

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?