Vlákno názorů k článku Stařecká demence se vyznačuje zapomínáním i snižujícím se intelektem. Jak ji poznat včas? od Tamy - Je mi 76 let, hrozně se bojím, že...

Tamy (neregistrovaný)

Je mi 76 let, hrozně se bojím, že dostanu demenci. Učím se na PC jazyky, chodím na univerzitu třetího věku, čtu zprávy, snažím se. Přesto se mi stává, že zapomínám, přehlédnu důležitou věc. Léta jsem se starala o manžela s Alzheimerem a vím, co to obnáší, zvlášť, když už je člověk sám .O mě se nemá kdo postarat. Jak mám poznat, že už potřebují léky a na koho se mám obrátit?

Dobrý den,
pokud je Vám 76 let a toto všechno zvládáte, klobouk dolů před Vámi.
To, že občas něco zapomenete, je ve vašem věku naprosto normální a patří to k němu.
To, zda léky potřebujete, vy sama v případě rozvoje Alzheimerovy choroby už nepoznáte.
Ale pokud chodíte pravidelně ke svému praktickému lékaři (na prohlídku máte nárok každé 2 roky), tak ten by vás měl z hlediska paměti (kognice) testovat a případně Vás poslat za dalším odborníkem - psychiatrie/ne­urologie.
Testuje vás např. testem “zapamatování několika slov”, na které se vás po chvíli opakovaně zeptá nebo také např. namalováním ciferníku hodin a k tomu dokreslit určitý zadaný čas.
Nejlépe tedy rozvoj demence oddálíte nadále trénováním paměti a pravidelnými preventivními prohlídkami, kde by se případně počínající demence odhalila.

Marek (neregistrovaný)

Dobrý den,
Letos mi bude 75 let, zatím všechno zvládám, ale byl jsem včera v divadle na "Brouk v hlavě", diváci kolem se většinou hlasitě smáli, tleskali, ale já jsem nechápal, co je na tom vlastně k smíchu a nudil jsem se. Docela mě to vyděsilo. Může to být vážné?

Dobrý den,
spíše je možné, že vám hra nesedla. Styl humoru se mění a smysl pro něj je dost individuální. Pokud neselháváte v péči o sebe, v denních aktivitách a moc nezapomínáte, nemějte zatím obavy.