Starosta Bolatic Herbert Pavera brání nemocnice před sloučením

29. 3. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V posledních dnech a týdnech se diskutuje o možnosti, či dokonce nutnosti slučování nemocnic, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj.


Jak redakci řekl starosta Bolatic a také předseda Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera, je pravda, že ve všech nemocnicích je dohromady více lůžek, než nemocnice potřebují. Také je podle něj pravda, že se dá zlepšit ekonomika nemocnic.

„Otázkou však zůstává, zda je nutné sloučit všechny nemocnice v jednu velkou nemocnici. Argumenty, o které se opírá kraj, jsou sice pravdivé, ale zavádějící,“ uvedl Pavera.

argument kraje: Dle analýzy, kterou si nechal kraj provést, se zjistilo, že všechny nemocnice v kraji dluží více než 200 milionů korun.

protiargument starosty: „Již se však k tomu neřeklo, že větší část dluhu tvoří tzv.odpisy majetku a že na skutečném celkovém dluhu nemocnice 95 milionů korun se nejvíce podílejí nemocnice v Novém Jičíně a v Karviné- -Ráji.“

argument kraje: Dle analýzy, kterou si nechal kraj provést, se zjistilo, že společnými nákupy energií a služeb sloučených nemocnic se ušetří desítky milionů korun.

protiargument starosty: „Společné nákupy energií a služeb mohou společně provádět i samostatné nemocnice.

Stačí se jen sdružit (na základě smlouvy) a provádět společné nákupy například prostřednictvím e-aukce, a nemusí tak dojít ke sloučení nemocnic.“

argument kraje: Dle analýzy, kterou si nechal provést kraj, se zjistilo, že má dojít k optimalizaci sítě zdravotní péče.

protiargument starosty: „Asi je pravda, že v každé i malé nemocnici nemohou být všechna oddělení jako ve velké nemocnici a i v nich se určitě dá optimalizovat zdravotní péče. Je však vhodné zrušit ortopedické oddělení ve Slezské nemocnici v Opavě, kde provádí asi 250 operací endoprotéz ročně stejně jako v Krnově, kam se má oddělení přesunout? Bude to vhodné pro pacienty a hlavně budou stíhat lékaři nemocnice v Krnově 500 operací endoprotéz ročně společně s dalšími ortopedickými operacemi? A tak bychom mohli hledat i další a další argumenty pro i proti slučování nemocnic a rušení oddělení v nemocnicích.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?