Starosta Žlutic žaluje český stát kvůli zrušení lékařské pohotovosti

25. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Žalobu na stát kvůli vážnému ohrožení zdraví svého a svých spoluobčanů podal starosta Žlutic ing. Jaroslav Vojta u okresního soudu v Karlových Varech. Učinil tak v souvislosti s nedávným zrušením lékařské služby první pomoci (LSPP) ve Žluticích. "Přestože nyní už asi dva týdny pohotovost v našem městě funguje, nejsme spokojeni...


K dispozici je totiž pouze omezeně, a to ve všední dny od 16 do 22 hodin a o víkendech od 10 do 22 hodin. Zastupitelstvo trvá na tom, aby pohotovost fungovala 24 hodin denně, jak je to v jiných okresech a jak na to mají ze zákona i podle Listiny práv a svobod občané nárok,“ vysvětluje svoje stanovisko starosta. Dodal také, že zastupitelé rovněž trvají na podání stížnosti u Ústavního soudu.

„V současné době iniciujeme jakousi pracovní skupinu našich zástupců v zákonodárných sborech - senátory a podobně - chceme totiž v dohledné době podpořit a vyvolat změnu zákona ve smyslu poskytování bezplatné lékařské péče. Je nám totiž jasné, že současná situace dospěje do stadia, kdy ji bude muset stát řešit, a to centrálně. Osobně jsem přesvědčen, že bezplatná pohotovost nemá do budoucna šanci. Nejpravděpodobněji převezmou funkci pohotovosti praktičtí lékaři, jak je tomu v zahraničí. V tuto chvíli však mají občané na bezplatnou LSPP nárok a my na něm trváme,“ pokračuje starosta.

Jak dále řekl, okresní úřad jen na Žluticích, kde několik měsíců LSPP nefungovala, ušetřil asi 800 tisíc korun.

Silvie Risová, Plzeňský deník, 25.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?