Starostové: Nepodepíšeme, podporujeme lékaře či ředitele

20. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři starostové nepodepsali společné stanovisko. To vyzývalo hodonínskou nemocnici a lékaře k jednání. Někteří starostové se nepřipojili ani k petici.


Ve středu se sešla u společného stolu vedení města Hodonína a spádových obcí, aby projednala a případně podpořila stanovisko, jež vyzývá k jednání hodonínskou nemocnici a zdejší lékaře, kteří podali výpověď.

Společné prohlášení dala dohromady pracovní skupina složená ze starostů Hodonína, Rohatce a Strážnice. Ne všichni ale s textem souhlasili. Například šéf mutěnické radnice Dušan Horák považuje za nemorální vytváření tlaku na doktory.

„Problém ve zdravotnictví není jenom o tom, že lékaři chtějí přidat peníze.Majízájem řešit problémy komplexně, proto bychom měli lékaře podpořit, a neapelovat na jejich morální hodnoty.Knimse také nikdo morálně nechová,“ domnívá se Horák. Podle něj lékaři čekají dvacet let na reformu, jejíž řešení se pořád táhne. „I kvůli tomuto si zaslouží naši podporu,“doplnil starosta.

Je to věc ředitele

Pod společné stanovisko se nepodepsala také starostka Čejče Marta Výmolová, která nepovažuje za vhodné, aby se obce pletly do kompetencí ředitele hodonínské nemocnice Antonína Tesaříka. „Vím, že to ředitel nemá jednoduché, a souhlasím s ním v tom, že chtít zvednout za této ekonomické situace platy není správné,“ řekla Výmolová.

Ta také nesouhlasila s názorem mutěnického starosty Horáka, který vyzývá k podpoře lékařů. Svůj podpis pod stanovisko nepřidal ani lužický starosta Jaroslav Kreml, který se nechtěl přes telefon k této věci vyjádřit. „Je to tak citlivé téma, že musí být přesně formulováno, proč jsme stanovisko nepodpořili,“ sděliljenKreml.

Hodonínský starosta Jiří Mráka pro Hodonínský deník Rovnost uvedl, že je naprosto demokratické a správné, aby ten,kdo s textem nesouhlasí, jej nepodepsal. „Říkal jsem starostům, žejenechcilámat.Aťse ke stanovisku každý postaví sám,“ řekl hodonínský starosta.

Jak doplnil, prohlášení podepsali i starostové deseti horňáckých obcí. „Stanovisko není namířené proti lékařům. Vyzvali jsme obě strany, aby přistoupily k jednání a vyřešila se situace ohrožující zdravotní péči v hodonínské nemocnici,“ přiblížil obsah textu Mráka a dvěma stranami přitom myslel lékaře a nemocnici. Vzápětí doplnil, že viníkem této situace samozřejmě nejsou lékaři.

„Zároveň se ale ptám: Když se lékařům přídá na platech, budou dál bojovat za reformu? Toto jsem řekl i na středečním jednání starostů,“ podotkl starosta. Jak uvedl Mráka, někteří starostové se negativně postavili i k petici, jejichž iniciátory jsou hodonínští zastupitelé.

„Bylo téměř nemožné podpořit i tento text.Některévěcisevpeticiave společném stanovisku starostů navzájem nekryly. Petice je namířená vládě a stanovisko řešilo spíše problematiku regionů. Ta se nás nejvíc týká, protože ji velmi citlivě vnímáme ke vztahu k nemocnici,“ zdůvodnil svoje rozhodnutí nepodpořit petici například starosta Dolních Bojanovic Vlastimil Jansa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?