Starostové odmítli konec nemocnice Hodonín, dle kraje se neruší

30. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Starostové z Hodonínska se postavili proti omezování a rušení péče v hodonínské nemocnici. Nemocnici ve společné deklaraci podpořilo 17 starostů obcí s rozšířenou působností, kteří reprezentují region se 70.000 obyvateli.


Chtějí zachovat rozsah péče i odborností, uvedli v deklaraci, jejíž text poskytli ČTK. Hodonínská nemocnice patří pod Jihomoravský kraj. Radní Oldřich Ryšavý (ČSSD) ČTK řekl, že rušení nemocnice nikdo nechystá. Starostové podle něj reagují na poplašnou zprávu.

Deklarace přichází v době, kdy nemocnice v regionu vyjednávají se zdravotními pojišťovnami o nových smlouvách. „Cílem je, aby nemocnice uzavřely smluvní vztah co nejdřív, nejlépe do poloviny roku,“ uvedl Ryšavý. Smlouvy by podle něj měly strany uzavřít na příštích šest až osm let.

Kvůli neuzavřeným jednáním nechtěl radní mluvit o podrobnostech budoucí péče v hodonínské nemocnici. Nevyjádřil se ani k otázce, zda se v Hodoníně budou rušit akutní lůžka. V koncepci krajského zdravotnictví, kterou loni začali připravovat zřizovatelé nemocnic v kraji včetně ministerstva zdravotnictví, se píše o osmiprocentním úbytku akutních lůžek. Podle Ryšavého však ani v případě, že by v Hodoníně část lůžek zanikla, neutrpí dostupnost zdravotní péče.

„Technologie ve zdravotnictví se prudce změnily. Mnohé obory spojené dřív s dlouhodobou hospitalizací dnes pracují v režimu jednodenní chirurgie,“ řekl a jako příklady uvedl oční a ušní, nosní a krční obor.

Starostové se v deklaraci postavili za nemocnici i kvůli zaměstnanosti. Hodonínsko patří dlouhodobě k okresům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi, což podle starostů v důsledku zhoršuje dostupnost zdravotní péče. Podle Ryšavého však současná jednání nenasvědčují tomu, že by jakýkoliv medicínský obor měl v nemocnici zaniknout, a nemělo by se tak stát, že by k některému odbornému lékaři museli lidé začít dojíždět dál. Podle radního nemusí mít strach ani zaměstnanci, a to „vzhledem ke známému nedostatku pracovní síly ve zdravotnictví“.

Nemocnice TGM Hodonín patří pod menší zařízení pod krajskou správou. Má kolem 220 lůžek a 480 zaměstnanců. Za rok se v nemocnici uskuteční přibližně 100.000 ambulantních vyšetření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?