Starší lidé zapomínají, protože si pamatují příliš mnoho

25. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Starší lidé si hůř pamatují důležité věci, protože si v paměti ukládají také to, co není podstatné. K tomuto závěru dospěli němečtí psychologové ve své studii o "záměrném zapomínání" u mladých a starších osob, které se na pokusu podílely...


HAMBURK - Starší lidé si hůř pamatují důležité věci, protože si v paměti ukládají také to, co není podstatné. K tomuto závěru dospěli němečtí psychologové ve své studii o „záměrném zapomínání“ u mladých a starších osob, které se na

pokusu podílely.

Schopnost záměrného zapomínání starší lidé stále více ztrácejí, takže ve své krátkodobé paměti si ukládají velké množství nedůležitých věcí, a proto jim zbývá méně kapacity pro důležité údaje, píše ve svém nejnovějším vydání hamburský týdeník Die Zeit, který o studii informuje.

„Schopnost záměrně zapomínat je zásadní funkcí lidské paměti,“ řekl Marcus Hasselhorn, jeden z autorů studie. Vědomé „vyklízení horních přihrádek“ podle něho zvládají už šestileté děti.

Hasselhornův doktorand Jörg Behrendt srovnával skupinu osob ve věku od 20 do 35 let se skupinou mezi 60 až 75 roky. Osoby z obou skupin si měly zapamatovat po sobě jdoucí řady slov.

Při testu experimentátor zcela náhodně jednu řadu označil za nevýznamnou, avšak na závěr se ptal na všechna slova. Tehdy vyšlo najevo, že starší osoby si vzpomínaly na všechna slova stejně, i když stejně špatně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?