Stát bude obchodníkům kompenzovat likvidaci legálního alkoholu

1. 10. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Obchodníkům, kteří budou muset zlikvidovat svůj legálně pořízený alkohol, protože včas neseženou potvrzení o jeho nezávadném původu, bude stát kompenzovat zaplacenou spotřební daň kreditem na budoucí daň z příjmu.


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to oznámil v televizní debatě České televize.

Policie dále rozplétá síť, kterou se otrávený alkohol v ČR šířil. Za jeho jediný zdroj ale stále považuje směs, kterou uvedli do oběhu dva hlavní obvinění z Moravskoslezského kraje.

Vláda již dříve rozhodla, že se bude moci prodávat nový alkohol s prokázaným původem a novými kolky. Uvolněn byl také prodej alkoholu prokazatelně vyrobeného před počátkem letošního roku. K alkoholu, který je nyní ve skladech, si musí obchodníci od čtvrtka do 60 dní získat potřebné „rodné listy“.

Kalousek ale odhaduje, že jeden až čtyři miliony litrů alkoholu na skladech bude nakonec zlikvidováno.
Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v reakci na sérii smrtelných otrav alkoholem navrhuje, aby celý řetězec kontroly kvality potravin od jejich výroby, distribuce a prodej by měl na starosti jeho úřad, nikoliv jako dosud ministerstva zemědělství a zdravotnictví. S přesunem celé kontroly pod Bendlův úřad ale nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví.

Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně podle nich namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu. Policie zatím neví o jiném zdroji jedovatého alkoholu. Vyšetřovatelé se ale zajímají i o další společníky hlavních obviněných včetně vysoce postavených distributorů.

Policisté v Karlovarském kraji dohledávají nebezpečný alkohol s metanolem, který by mohl pocházet od sítě distributorů, které v minulých dnech policisté zadrželi v kraji i na Moravě. Závadný alkohol s obsahem metanolu našli policisté v neoznačených lahvích na víno, mířil zřejmě spíše k soukromým osobám než do obchodů a restaurací.

Aféra kolem otrav alkoholem vyvolala další reakce také v zahraničí. Ruské úřady po zákazu dovozu českého tvrdého alkoholu rozhodly i o zákazu prodeje českých lihovin vyrobených od 1. ledna do 26. září letošního roku. Do Ruska se dováží především becherovka, fernet a absint.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?