Stát by mohl na nemocenském uspořit přes devět miliard

22. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Změny státu v systému nemocenského pojištění by měly v příštích dvou letech přinést úsporu 9,2 miliardy korun. Loni Česká správa sociálního zabezpečení vyplatila na nemocenském asi 28 miliard Kč...


PRAHA - Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje v rámci reformy veřejných financí změny v systému nemocenského pojištění, které by měly v příštích dvou letech přinést úsporu 9,2 miliardy korun.

Loni Česká správa sociálního zabezpečení vyplatila na nemocenském asi 28 miliard Kč.

Další úsporu kolem čtyř miliard za dva roky si MPSV slibuje od snížení nemocnosti o půl procenta, k němuž by návrhy měly rovněž přispět.

Podle ministerstva by se nemocenská, kterou lidé pobírají v prvních třech dnech nemoci, měla snížit o polovinu.

Podíl výše nemocenské k čisté mzdě tak klesne na počátku nemoci z nynějších 59 až 64 procent na 26 až 28 procent u dávek z příjmu do 1,2 násobku průměrné mzdy. Průměrná hrubá mzda za rok 2002 činila 15.707 korun.


Zmenšit by se měla i nemocenská vyplácená v prvních dvou týdnech nemoci. Stát by tak měl ušetřit v roce 2004 jednu miliardu korun.

Zmenšit by se měla i nemocenská vyplácená v prvních dvou týdnech nemoci. Stát by tak měl ušetřit v roce 2004 jednu miliardu korun. Člověk s průměrnou mzdou dostává za 14 dní na nemocenském nyní 5150 korun, ale pokud bude návrh ministerstva schválen, dostane o 1063 korun méně. V dalších týdnech by měla nemocenská zůstat na současné úrovni.

Nemocenská se vypočítává u většiny lidí jen z části mzdy. Stát by měl uspořit i rozhodnutím neposouvat v roce 2004 a 2005 hranice stanovené pro tyto vyměřovací základy.

Toto opatření má snížit výdaje na nemocenské pojištění v příštím roce o 783 milionů korun a v dalším o 1,8 miliardy korun.

Vyměřovací denní základ se dosud zjišťuje z průměrné mzdy v třech měsících před vznikem pracovní neschopnosti.

Návrh počítá s prodloužením tohoto rozhodného období na jeden rok, což by mělo státu ušetřit 900 milionů a jednu miliardu korun.

Loni bylo evidováno 3,7 milionu případů pracovní neschopnosti a občané prostonali celkem 120 milionů dnů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?