Stát chce trestat obchod s dopinkem

12. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V doplňkové sportovní výživě, kterou si může v obchodě koupit kdokoli, jsou zakázané dopinkové látky včetně anabolických steroidů. České úřady tomu zatím nečinně přihlížejí. V budoucnu by se to mělo změnit: stát totiž připravuje zákon, podle něhož bude obchod s anaboliky trestný...


Hospodářské noviny zjistily, že laboratoř Mezinárodního olympijského výboru odhalila anabolika ve známém přípravku Creatin Pyruvat, který mobilizuje tvorbu energie.

„Laboratoř v Belgii prozkoumala čtyři balení preparátu a ve všech podle jejího sdělení byly zakázané látky,“ potvrdil právník Prokop Beneš, jehož klient si nechal výrobek otestovat.

Experti z endokrinologického ústavu poté verdikt ještě zpřesnili: Přípravek je kontaminován masívně, a to v množství, které vede k pozitivnímu dopinkovému nálezu. „To mě zaskočilo. Musíme to řešit s ministerstvem zemědělství,“ reagoval hlavní hygienik Michael Vít.

Na obalu Creatinu Pyruvat, který dodává renomovaná firma Aminostar, není o anabolikách zmínka. Šéf společnosti Josef Bukvic tvrdí, že si výsledek testu neumí vysvětlit: „My jsme to tam nepřidali. V úvahu připadá dodavatel surovin a pak by byla obětí i naše firma.“

Podle odborníků je to sice v Česku první průkazný případ, ve skutečnosti ale ne výjimečný.

„Výrobci do doplňků přidávají anabolika, aby zvýšili účinek,“ říká profesor Luboslav Stárka z endokrinologického ústavu. K témuž došli v laboratoři v Kolíně nad Rýnem - ze 634 přípravků pro sportovce byly v 94 hormony nandrolon a testosteron. České úřady podobné testy nedělají.

„Když si máme vybrat, jestli nákladně testovat jídlo pro kojence nebo sportovní výživu, je jasné, co vyhraje,“ uvedla Jana Nováková ze státní potravinářské inspekce.

Na tom, jak moc jsou anabolika nebezpečná, se odborníci neumí shodnout - záleží, jaké dávky člověk bere. „Je to ale zakázaná látka, může tělo zatížit. S jistotou to zjistíte třeba po dvaceti letech užívání,“ upozorňuje Jan Chlumský z antidopinkového výboru.

Lékař a dopinkový expert Jan Hnízdil přitom míní, že ohroženi jsou zejména návštěvníci posiloven. „Vrcholoví sportovci jsou pod lékařským dohledem. Amatér si může naordinovat nebezpečné dávky.“

Odborníci věří, že podobné případy omezí chystaný antidopinkový zákon. Ten má sice postihovat zejména černý trh, podle autorů by se však měl vztahovat i na firmy vyrábějící doplňky pro sportovce.

„Obchod s anaboliky by měl být trestný, uvažujeme zatím o rozpětí jednoho až pěti let vězení. Samotné užívání stát trestat nechce,“ uvedl ředitel antidopinkového výboru Jaroslav Nekola.

„S myšlenou trestat tento obchod souhlasíme. Počítám, že návrh předložíme do parlamentu v létě,“ dodává náměstek ministryně školství Karel Hrdý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?