Stát dal miliony na dětský hospic. A hledá, kam zmizely

31. 3. 2011 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Unikátní projekt hospice pro onkologicky nemocné děti, do kterého ministerstvo zdravotnictví nalilo 30 milionů korun a v němž v pozici garanta figurovala exmanželka bývalého premiéra Zuzana Paroubková, skončil krachem.


Pátrání deníku Aktuálně.cz ukazuje, že úředníci ministerstva měli o projektu od počátku pochybnosti a původně jej vůbec nechtěli finančně podporovat.

Tým tehdejšího ministra Tomáše Julínka (ODS) ale nakonec v květnu 2008 rozhodl, že třicet milionů na výstavbu dětského hospice do středočeských Vraňan pošle.

Ministerstvo vedené už novým ministrem Leošem Hegerem nyní zjišťuje, co se s dotačními penězi stalo.

Kontrola už vyráží

Za nevydařeným projektem stojí občanské sdružení Hospic V dobré víře, které dosud nemělo s obdobnými zařízeními pro nevyléčitelně nemocné děti zkušenost. Je složeno výlučně z rodinných příslušníků bývalého vojáka z povolání Zdeňka Zmrzlíka.

Výsledek? Dětský hospic nejenže dodnes nefunguje, ale místo něj stojí ve Vraňanech už druhým rokem pouze hrubá stavba.

Třicet dotačních milionů bylo navíc posláno do Vraňan na úkor jiných zájemců, jimž úředníci původně peníze napevno přislíbili, což vážně ohrozilo dostavbu hospiců v Čerčanech a v Chrudimi.

Ministerstvo zdravotnictví se původně chystalo osud dotačních peněz prověřit až příští rok. Poté, co se o případ začal zajímat deník Aktuálně.cz, spustila se kontrola prakticky obratem.

„Ještě tento týden vyrazí do Vraňan fyzická kontrola, následovat bude kontrola účetnictví,“ potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Velmi lžete, nic vám neřekneme

Občanské sdružení Hospic V dobré víře se o dotačních milionech ani osudech stavby bavit nehodlá.

Přestože jde o veřejné peníze, výkonná ředitelka Lenka Hynková-Zmrzlíková nejprve odmítla telefonický rozhovor, pak si nechala poslat otázky e-mailem a nakonec jakékoli vysvětlení odmítla.

„Váš deník je neseriozní a svým obsahem se často blíží bulváru, velmi lžete a píšete nepravdy, žádné další informace ani odpovědi na vaše otázky vám neposkytneme,“ odpověděla po několika hodinách.

Šlo jim jen o peníze

Od sdružení i projektu dnes dává ruce pryč i Zuzana Paroubková, která se roky věnovala charitativní pomoci dětem.

„Už tak tři roky s nimi nejsme v kontaktu. Vadilo nám, že se nic neděje, ještě jsou drzí a chtěli by další peníze. Ale neměli snahu, abychom jim pomohli jinak než finančně,“ řekla Aktuálně.cz.

I její sdružení vraňanský projekt v počátcích podpořilo finančně.

„Bylo to do milionu korun,“ řekl Jaroslav Syrový, partner Paroubkové z jejího sdružení.

Mimochodem právě Syrový prodal Hospicu V dobré víře vraňanský pozemek, za hektar a půl půdy inkasoval podle záznamů na katastru nemovitostí 650 tisíc korun.

Kolik už se prostavělo?

Kolik peněz bylo zatím ve Vraňaněch prostavěno, kolik z toho tvořila dotace a kolik příspěvky od sponzorů, není jasné.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?