Stát dává miliony na vzdělání zdravotníků

8. 6. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici ve Frýdku-Místku se podařilo získat miliony korun na vzdělávání svých lékařů a zdravotnických pracovníků, v příštích šesti letech na ně bude nemocnici přispívat stát. Vydělají na tom ale pacienti - lékaři je budou umět léčit nejmodernějšími metodami.


„Nemocnici ve Frýdku-Místku se v projektech vyhlášených Ministerstvem zdravotnictví podařilo získat celkem 38 rezidenčních míst pro vzdělávání svých pracovníků. Obdrží tak dotaci v celkové výši 7,315 milionu korun, která pokryje část nákladů na vzdělávání zaměstnanců v období příštích šesti let. Ještě v letošním roce přitom nemocnice bude moci čerpat částku přibližně půl milionu korun,“ pověděla mluvčí frýdecko-místecké nemocnice Jolana Filipová.

Vysvětlila, že rezidenční místo je školicí místo na akreditovaném pracovišti, které je spolufinancováno ze státního rozpočtu. „Ministerstvo zdravotnictví tento projekt poprvé vyhlásilo minulý rok,“ dodala mluvčí.

Lékaři i ostatní zdravotnický personál bude moci tímto způsobem získat odborné a specializované způsobilosti. Díky tomu pak zdravotníci budou moci vykonávat složitější výkony a v nemocnici přibudou nebo se ve svých dovednostech zdokonalí vysoce specializovaní odborníci.

„Pro pacienty to znamená zajištění co nejlepší odborné péče za používání nejmodernějších metod léčby,“ konstatovala mluvčí. Se svými žádostmi byla frýdeckomístecká nemocnice velmi úspěšná: „Nemocnice podala celkem osmnáct žádostí s požadavky na 40 rezidenčních míst. Získaných 38 rezidenčních míst pro nás tedy znamená velký úspěch,“ řekla vedoucí oddělení lidských zdrojů nemocnice Emília Juříčková.

Vzdělávat se budou lékaři i ostatní zdravotnický personál. „První projekt je zaměřen na specializační vzdělávání lékařských zdravotnických pracovníků. V tomto se nám podařilo získat čtrnáct rezidenčních míst v jedenácti lékařských oborech,“ vypočetla.

„Druhý projekt pak řeší vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků. Je určen pro obory ošetřovatelské péče, všeobecné sestry, zdravotní laboranty a fyzioterapeuty a získali jsme v něm dokonce čtyřiadvacet rezidenčních míst,“ pověděla Emília Juříčková.

„Nemocnice ve Frýdku-Místku podporuje kontinuální vzdělávání svých pracovníků dlouhodobě. Pro vzdělávání zaměstnanců nemocnice jsou každoročně vytvářeny plány vzdělávání podle příslušných oborů,“ vysvětlila mluvčí Jolana Filipová.

„Zvyšování kvalifikace našich zdravotnických pracovníků v atestační přípravě ve vazbě na podporovaná rezidenční místa dává předpoklad dlouhodobého personálního rozvoje naší nemocnice,“ doplnil ředitel nemocnice Miroslav Přádka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?