Stát jen nečinně přihlíží devastaci zdravotnictví

11. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Připomínkové řízení k úhradové vyhlášce dnešním dnem končí. Své podněty v termínu zaslala i Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). „Žádáme zachování úhrad ve výši sto procent roku 2010,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz právník asociace Stanislav Fiala.


Minulý týden proběhla společná schůzka se zástupci lékařů a nemocnic. Vyzvali jste po ní pacienty, aby dali najevo nesouhlas s připravovanou vyhláškou. Jaké byly další výstupy?

Zástupci všech segmentů se dohodli na tom, co je ve vyhlášce podstatné, co jim vadí a co by chtěli změnit. A to je zachování úhrad ve výši sto procent roku 2010.

Hovořili jste i o tom, co by se dělo v případě, že by ministerstvo neustoupilo tomuto tlaku?

Co by se dělo, to ukáže situace. V každém případě nejvíce postižená bude následná péče. My jsme navrhli shromáždění zástupců následné péče ze všech zařízeních AČMN, ne jen ředitelů, ale i primářů, zástupců zdravotních sester. Chceme ukázat dopady, jaké to bude mít. Protože navržené úhrady jsou pro tuto hluboce podfinancovanou oblast opravdu katastrofální. Povede to ke krachu systému této péče.

Do kdy by mělo ministerstvo rozhodnout, zda vaše připomínky zapracuje?

Ministerstvo má prostor, který je dán podmínkami vnějšího připomínkového řízení. Do něj by návrh měl odejít nejpozději do konce listopadu. Takže pak uvidíme.

Obrátili jste se také na premiéra, co přesně po něm žádáte? Odpověděl vám již na dopis, který jste mu zaslali?

Požádali jsme ho o schůzku, abychom mu mohli všechno vysvětlit. Zatím se neozval, dopis mu byl doručen v pondělí minulého týdne. Zatím je tedy čas.

Uvažujete o nějakých demonstracích či stávkové pohotovosti?

Minimálně podpoříme připravovanou stávku ve zdravotnictví a případné akce našich zaměstnanců, nebo odborářů v našich zařízeních. Další otázkou je akce lékařů Děkujeme, odcházíme. My jako nemocnice to sice nepodporujeme, ale chápeme, proč se lékaři bouří. V situaci, kdy je zdravotnictví ohroženo odchodem tisíců lidí, stát nic nečiní a jen přihlíží.

Pokud by vyhláška v současném znění neprošla a vašim požadavkům by bylo vyhověno, budou mít nemocnice prostředky na to, aby lékařům přidaly peníze?

Pokud by byly zachovány současné úhrady, je možné udržet současné platy, nic víc. A to s potížemi, protože sice by byly zachovány nominální úhrady, ale inflace pokračuje. Náklady rostou, je ohlášeno zdražování energií.

Ministerstvo tvrdí, že úhradová vyhláška určuje jen minimální hranici a zařízení si mohou vyjednat vyšší platby. Myslíte si, že je to možné?

Podle mého názoru je to hloupost. Pokud si někdo vyjedná lepší podmínky díky lobbyingu nebo jiným nekalým praktikám, tím více se bude snižovat ostatním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?