Stát nemocnici nepomůže

7. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické zařízení v Plané na Tachovsku bude zřejmě privatizováno. Stejný problém se může v nejbližší době začít týkat dalších malých nemocnic. Stát nepomůže...


Planá - Nemocnici Planá na Tachovsku z finanční krize. Zařízení bude s největší pravděpodobností privatizováno. To jsou závěry úterního jednání na ministerstvu zdravotnictví.

Oba jeho účastníci však prezentují průběh odlišně. „Ač jsem měl z předchozího jednání s ministrem vnitra Grossem a zdravotnictví Fišerem zcela jiný dojem, nyní nám náměstci oznámili, že ministerstvo zdravotnictví finančně pomoci nehodlá,“ říká přednosta Okresního úřadu v Tachově Jiří Wagner. „Revitalizační projekt ani naše argumenty neměli vůbec zájem poslouchat. Pomoc definitivně zamítli bez vysvětlení. Nepřišli jsme na debatu, ale vyslechnout ortel. O tom, že ministři slíbili přednést problematiku vládě, nepadlo ani slovo.“

Ředitel nemocnice Ladislav Vadlejch ale tvrdí, že náměstci pomoc nabídli. „Peníze jsem odmítl. Jedinou cestou pro budoucnost je převést nemocnici na akciovou společnost s 51procentní účastí státu,“ říká. „Příští týden odevzdám komplexně rozpracovaný projekt, aby ho mohlo ministerstvo zdravotnictví a financí připomínkovat. V dubnu by měl jít do vlády.“ Uvedl, že rušení žádných oddělení neplánuje, redukci lůžek ano.

„Trvám na tom, že nám peníze nenabídli, pouze v jedné chvíli padla okrajová a nekonkrétní zmínka o půjčce,“ trvá na svém přednosta. Privatizaci nemocnice přesto vidí jako sice poněkud riskantní, ale v dané chvíli jediné možné řešení. „Jenom jestli tato vláda bude ještě ochotna to udělat,“ dodal Wagner. Stejný problém, který vidí především v systému financování zdravotnictví a novele zákoníku práce, se podle něj bude v nejbližší době týkat všech malých nemocnic.

MARIE PODZIMKOVÁ, Plzeňský deník, 7.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?