Stát ostravskou nemocnici převede, spor končí

2. 6. 2009 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Několikaměsíční spor o vlastnictví ostravské nemocnice je u konce. Ministr financí Eduard Janota souhlasil s převodem Městské nemocnice Ostrava místní radnici. Plánovaný převod zastavil letos v únoru tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, kterému se nelíbilo, že se město rozhodlo v této nemocnici proplácet za pacienty třicetikorunový poplatek za ošetření u lékaře...


Nový ministr financí s převodem nemocnice na město nakonec souhlasil. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových má připravenou smlouvu, kterou předloží ke schválení zastupitelstvu města. „Dvouměsíční lhůta, kdy byl převod nemocnice zastaven, vypršela a ministr financí zvažoval vše pro a proti, tedy i stávající stav s poplatky, který se v České republice poněkud změnil. Rozhodl, že bude lepší, když nemocnici převede,“ vysvětlil pro Zdraví.Euro.cz tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Dodal, že nemocnice by mohla být městu vrácena již během poměrně krátké doby. Radnici rozhodnutí ministra potěšilo. „Věřili jsme, že nakonec toto rozhodnutí padne, ale trvalo to o něco déle, než jsme předpokládali. Nemocnice patří k městu, investovali jsme tam kolem 2 miliard korun. Nemocnice potřebuje i dále dovybavit, a nemůžete investovat do cizího majetku peníze. Máme tam samozřejmě určité záměry, například dovybavit gynekologicko-porodnické oddělení,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz náměstek primátora Lubomír Pospíšil. Zda se podaří prosadit investice ještě letos, nebo až v rozpočtu na další rok není zatím jasné.

Kalouskův trest za poplatky

Celý problém začal zhruba před dvěma lety. Zástupci ostravské radnice se dlouho domnívali, že městu majetek v městské nemocnici na Fifejdách patří. Jenomže nemovitosti, do nichž město dokonce investovalo značné sumy, do vlastnictví města jako takzvaný historický majetek nepřešly. Dohadování se táhlo šestnáct let, budovy zůstaly v držení státu, který je poskytl městu do bezúplatné výpůjčky na osm let. A navíc také převzal některé další části areálu s tím, že ho pak převede jako celek. To ale Kalousek odmítl s tím, že je jeho povinností předat majetek těm, kdo s ním umí hospodařit, o čemž ho proplácení regulačních poplatků nepřesvědčuje. Město se proto rozhodlo bojovat o nemocnici zákonným převodem, který navrhli poslanci za ČSSD.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?