Stát Praze daroval polikliniku Vinohrady, převezme ji Praha 3

11. 11. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát bezplatně převedl na hlavní město pražskou polikliniku Vinohrady. V nejbližší době ji pravděpodobně převezme Praha 3, která o její spravování dlouhodobě usiluje. Novinářům to řekl radní pro oblast zdravotnictví Milan Pešák (ODS).


Praha 3 po státu chce, aby na ni převedl i polikliniku Jarov, tu chce ale vláda privatizovat standardní cestou. Obyvatelé a někteří politici se obávají, že poté poliklinika přestane plnit funkci zdravotnického zařízení. Sepsali proto petici.

„Poliklinika Vinohrady byla doposud spravována státem prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle usnesení vlády z dubna tohoto roku přechází do vlastnictví hlavního města, a to bezúplatně,“ uvedl Pešák. Dodal, že městská část má zájem v zařízení zachovat dosavadní služby.

Stát vlastní i další polikliniku na území třetí městské části, a to na Jarově. Zástupce starostky Prahy 3 Martin Benda (ODS) ČTK řekl, že žižkovská radnice opakovaně vládu žádala o její převedení na hlavní město. Ta se ale rozhodla jarovskou polikliniku privatizovat standardní cestou. „Již je vyhlášena obchodní soutěž,“ dodal Benda.

Ministerstvo v soutěži, která skončí na začátku ledna, stanovilo podmínku, aby kupující minimálně po 25 let zajistil poskytování zdravotní péče v minimálně stejném rozsahu jako dosud. „Přeci jen bychom si byli jistější, kdybychom ji spravovali my,“ zdůraznil zástupce starostky.

Obavy radnice sdílí i opoziční zastupitel hlavního města Pavel Ambrož (KSČM). V podobných případech se podle něj stává, že majitelé prostory pronajímají organizacím, které se zdravotnictvím nemají nic společného.

Podporuje proto petici některých lékařů z polikliniky a místních obyvatel. Tu podle Bendy podepsalo 2500 lidí.

Radnice svůj boj nevzdává, řekl Benda, a uvažuje o dalších krocích. Zda se městská část případně zúčastní vyhlášené soutěže, nechtěl předcházet. „Uvažujeme o všech možnostech,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?