Stát předá nemocnice i s dluhy

22. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřizovatelem nemocnic se od pololetí stane krajský úřad. Stát mu chce hodit na krk zařízení i s mnohamilionovými dluhy. S výjimkou FN Plzeň končí loňské hospodaření všech...


dalších v Plzeňském kraji v minusových částkách. Nejhorší je situace v Nemocnici Planá na Tachovsku. Zítra vyrazí delegace z Tachovska a kraje na ministerstvo zdravotnictví a pokusí se získat finanční injekci, která by zařízení zachránila před zavřením.

Jenže o mnoho lépe na tom nejsou ani další zařízení. Například rokycanskému se ještě nedávno dařilo plnit vyrovnaný rozpočet, letos i tady budou v červených kolonkách.

„Stát nás financemi na tento rok nevybavil, a přitom nám chce předat zadlužené nemocnice. To by nás srazilo na kolena,“ řekl radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí Jaroslav Kadlec. „Pokud se budou předávat zákonem, nemůžeme nic moc dělat. Vedeme jednání, abychom stejně jako ve školství mohli provést alespoň odpisy. Druhou věcí jsou faktické dluhy vůči dodavatelům. Jedná se o desítky milionů, které bude muset někdo zaplatit. Jestliže stát dovedl nemocnice do tohoto stavu, nemůže nám je teď i s dluhy hodit na krk.“

Optimismem v případě plánské nemocnice a následně i dalších však radní Kadlec neoplývá. „Nedělám si iluze,“ řekl. Otázkou je, zda si vládnoucí ČSSD může před volbami dovolit tak citlivý krok, jako je zrušení nemocnice. Cesta ke zlepšení situace musí podle radního Kadlece ve všech zařízeních začít u změny systému přerozdělování prostředků zdravotních pojišťoven. Na to by měl navázat rozumný způsob hospodaření schopného managementu a restrikce počtu akutních lůžek. Rušení nemocnic považuje za krajní možnost.

MARIE PODZIMKOVÁ, Plzeňský deník, 22.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?