Stát se v tichosti vyrovnal se společností Diag Human

16. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v minulých dnech v tichosti vyplatila 327 miliónů korun odškodného firmě Diag Human, se kterou český stát začátkem devadesátých let odmítl spolupracovat...


Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar ji označil za pochybnou a vyloučil ji z obchodu s krevní plazmou.

Někdejší ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) pokládá tuto částku za neuvěřitelnou. Roithová během svého půlročního působení ve funkci vládě navrhla, aby případ řešila soudně, nikoli ve smírčím řízení.

Tošovského vláda to ale nestihla a ministerstvo pod vedením nástupce Roithové Ivana Davida (ČSSD) pokračovalo ve smírčím řízení, podotkla senátorka.

Odškodné, které stát vyplatil v mimosoudním vyrovnání z rozpočtové rezervy, dokonce nemusí být konečné. Diag Human totiž žádá kromě ušlého zisku také úroky z prodlení.

Suma se údajně pohybuje mezi čtyřmi a šesti miliardami korun. „V rámci soudního řízení by firma Diag Human pravděpodobně dost těžko prokázala ušlý zisk. V žádném případě jsme si tehdy nemohli ani myslet, že by byli schopni ho vyčíslit v tak vysoké částce,“ řekla ve středu Roithová a dodala, že je přesvědčena, že v soudním řízení by ta částka nebyla tak vysoká a pravděpodobně by nebyla vůbec žádná.

Jak bude ministerstvo zdravotnictví v této záležitosti dál postupovat, není známo. Právu se v úterý nepodařilo sehnat ministryni Součkovou, která byla na zahraniční služební cestě.

Telefon nebral ani mluvčí ministerstva Mario Böhme, který byl s ministryní. Böhme se ale už dříve odmítl k případu vyjádřit s tím, že jde o utajovanou skutečnost a on nemá příslušnou bezpečnostní prověrku.

Právo, 16.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?