Stát smazává nemocnicím dluhy, protože si nedovede představit, že by je zavřel

6. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo financí připustilo, že je to nesprávný postup, ale míní, že okresní nemocnici lze jen těžko zavřít. "Vláda takhle pomáhá nemocnicím z kapes lidí, kteří to nezavinili...


Finanční problémy nemocnic řeší stát na vrub daňových poplatníků. Nemocnici v Třebíči smazal dluhy, půjčku břeclavskému zdravotnickému zařízení změnil na finanční výpomoc, kterou nemocnice nemusí vrátit.

Ministerstvo financí odpustilo třebíčské nemocnici téměř dvě stě miliónů korun, které měla vrátit státu, protože nečerpala správně investiční dotaci. Okresní úřad to sice zjistil už před čtyřmi lety, ale nic pro nápravu neudělal. Na vše se přišlo až při kontrole finančního úřadu. Přednosta okresu a ředitel nemocnice byli poté odvoláni.

„Kdybychom museli peníze vracet, nemocnice by skončila. Je to polovina našeho ročního rozpočtu,“ řekl včera současný šéf nemocnice Jaroslav Soukup. Ministerstvo financí k odpuštění dluhu pouze sdělilo, že vše se projednalo v souladu s platnou legislativou.

Na úkor daňových poplatníků se řešila před časem tíživá situace také v břeclavské nemocnici. Aby se vzpamatovala, návratnou třicetimiliónovou půjčku, kterou dostala předtím od státu, změnila vláda na nevratnou dotaci. Ministerstvo financí připustilo, že je to nesprávný postup, ale míní, že okresní nemocnici lze jen těžko zavřít. „Vláda takhle pomáhá nemocnicím z kapes lidí, kteří to nezavinili. Dává ostatním signál, že když něco uděláte špatně, stát vám pomůže,“ uvedl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Milan Cabrnoch (ODS).

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 6.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?