Státní zástupkyně požádala o uvalení vazby na uprchlíka z léčebny

8. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Útěk tří chovanců stál místo čtyři zaměstnance kroměřížské psychiatrie. Její ředitel Václav Klíma včera potvrdil, že je propustil, neboť řádně nekontrolovali pacienty...


KROMĚŘÍŽ - Státní zástupkyně včera požádala Městský soud v Brně o uvalení vazby na chyceného uprchlíka z psychiatrické léčebny v Kroměříži. Soud má o návrhu státní zástupkyně Ludmily Doležalové z brněnského krajského zastupitelství rozhodnout do 24 hodin.

Pětadvacetiletý chovanec léčebny, obviněný z vraždy matky a pokusu o vraždu otce, utekl v noci na středu s dalšími dvěma muži. Policisté jej zadrželi ve středu odpoledne ve Zlíně; u sebe měl sekyru a velký nůž, při zatýkání ale nekladl odpor.

Útěk tří chovanců stál místo čtyři zaměstnance kroměřížské psychiatrie. Její ředitel Václav Klíma včera potvrdil, že je propustil, neboť řádně nekontrolovali pacienty.

„V současnosti u nás hospitalizujeme asi deset pacientů, kteří zabili člověka. Pokud se chovají klidně, mají režim jako v běžné nemocnici. Mohou telefonovat, mají mobilní telefony, přijímají návštěvy a vycházejí mimo léčebnu na dovolenku, pokud jim to ošetřující lékař dovolí,“ sdělil Klíma.

Zdůraznil, že léčebna není represivní zařízení, které má hospitalizované hlídat a zavírat. „Většina z těch, co někoho zabili, mají soudem nařízenu ústavní léčbu. Někteří od nás nechtějí odejít. Moderními léky dokážeme všechny duševní poruchy léčit,“ informoval ředitel.

Poukázal na to, že práce zdravotníků v léčebně je velmi těžká. Zdravotníci musí před některými pacienty chránit nejen veřejnost, ale i sebe samé. Muž ze Zlína se v kroměřížském zařízení v minulosti již léčil. Zvýšení jeho agresivity mohlo způsobit například vysazení léků.

Útěk tří pacientů, kteří se na akci předem dohodli, ve své čtyřicetileté praxi Klíma ještě nezažil. Tři pacienti si předem uvolnili železnou mříž v okně kuřárny, kterou pak při útěku odstranili.

Klíma podotkl, že jedním z prioritních požadavků moderní psychiatrie je snaha odstranit z léčeben mříže. Je mnoho expertů, kteří nám vyčítají, že je kvůli několika případům užíváme, uzavřel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?