Stav zraněného psychiatra se stále lepší, operace asi nebude

28. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stav zraněného psychiatra Karla Hynka se každou hodinu lepší: komunikuje s okolím, a dokonce se domlouvá s ošetřujícími lékaři o postupu léčby. Rána na hlavě se velmi dobře hojí. Lékaři uvažují o konzervativní léčbě...


PRAHA - Stav zraněného psychiatra Karla Hynka se každou hodinu lepší: komunikuje s okolím, a dokonce se domlouvá s ošetřujícími lékaři o postupu léčby.

Rána na hlavě, kterou mu způsobil mačetou nespokojený pacient, se velmi dobře

hojí. Uvažuje se o konzervativní léčbě, řekla o nejnovějším rozhodnutí neurochirurgů ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková. O případné operaci se podle ní rozhodne v pátek.

„Neurochirurgové vzhledem k tomu, jak se rána hojí, začali uvažovat, že v tuto chvíli, možná, by operaci nedělali vůbec. Pan docent by dál žil s úlomkem v hlavě, jako žije řada postřelených lidí,“ vysvětlila.

Po útoku zůstal třiašedesátiletému muži v čelní části hlavy úlomek kosti lebeční, který je vražen pět až osm milimetrů k mozkové pleně. Po jedenácti dnech léčby se zdá, že mu v dalším životě úlomek vadit nebude.

Lékaři se podle Alušíkové od počátku báli jediného - infekce v místě zranění, ta nenastala.

„Úlomek nijak nenarušil funkce mozku, pacient se normálně hýbe; s výjimkou rukou, které má po operaci znehybněny v dlahách. Nemá potíže s řečí ani pamětí a všechny funkce mozku jsou zachovány,“ potvrdila ředitelka.

Pacient nadále užívá při léčbě zraněných rukou heparin, který má zabránit tvorbě krevních sraženin v operačních spojích. „Ruce jsou teplé, to znamená, že se v nich krevní oběh obnovil,“ uvedla ředitelka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?