Stavba hospice v Nejdku je za polovinou, otevřít se má na jaře

24. 11. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Za polovinou je už stavba nového hospice v Nejdku na Karlovarsku. Vzniká za 78,5 milionu korun v areálu krajského Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (Rehos).


První pacienty by chtěl hospic přijmout příští rok v květnu, řekla při kontrolním dnu stavby ředitelka Rehos Olga Pištejová. Hospic v Nejdku bude prvním zařízením svého druhu v Karlovarském kraji. V kraji sice některé nevládní organizace paliativní péči pro nevyléčitelně nemocné pacienty poskytují, ale jen formou takzvaného mobilního hospice, tedy v bydlišti pacienta.

Stavba nové třípatrové budovy, která bude zčásti prosklená, si vyžádala dočasné přemístění části současného provozu Rehos do jiných místností. Nový hospicový pavilon bude totiž se stávající budovou propojen nadzemním krčkem.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Jana Bureše (ODS)je nyní proinvestováno asi 49,1 milionu korun. Hotová budova nabídne 23 lůžek, společenskou místnost, terasu a malou kapli.

Hejtmanka kraje Jana Vildumetzová (ANO) ocenila, že Rehos je jedinou krajskou příspěvkovou organizací, která si dokáže na činnost vydělat bez krajského příspěvku. Podle Pištejové by to tak podle předpokladů mohlo zůstat i po dokončení nového hospice.

„Lidé na sklonku života a nevyléčitelně nemocní, kteří už nemohou zůstat v domácí péči, potřebují kvalitní zdravotní, sociální a duchovní zázemí. A právě to by jim měl nový hospic poskytnout,“ dodala hejtmanka.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?