Stávka bude v 89 zdravotnických a sociálních zařízeních

8. 12. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve zdravotnictví a sociálních službách se připojí ke středeční stávce po celé republice zaměstnanci v 89 zařízeních.


Na seznamu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, do kterého teprve doplní Prahu, je 42 nemocnic, tři psychiatrické léčebny, lázně, hygienická služba, záchranka, dětské domovy či domovy důchodců, ústavy sociální péče a například také dvě zdravotní školy. Podle odborářů by zařízení bylo i víc, kdyby se lidé nebáli propuštění.

Nemocnice podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové přejdou na víkendový provoz. Zdravotníci ve službě zajistí akutní péči, žádný pacient nesmí být poškozen. Pět minut po dvanácté se budou konat v nemocnicích shromáždění.

Lékaři a sestry v nemocnicích, léčebnách i v zařízeních sociální péče budou mít na oděvu viditelné označení Stávka. Ti, co budou mít volno, půjdou na celoodborové shromáždění na Palackého náměstí. Podle Žitníkové je každý den ve službě 80.000 lidí, stávku podle ní podpoří třeba jen podpisem petičního archu 60.000 lidí.

Nejvíc zařízení, 19, se připojí ke stávce v Jihomoravském kraji, z toho 15 v Brně. Silnou podporu má stávka také v Moravskoslezském kraji, kde se připojí zaměstnanci 16 zařízení. Z Prahy je zatím nahlášena jen záchraná služba. Velké pražské fakultní nemocnice budou podle zjištění ČTK poskytovat péči jako v každý jiný den, plánované operace rušit nebudou.

Ve Fakultní nemocnici Motol bude z 5500 zaměstnanců stávkovat bez nároku na mzdu 150 zaměstnanců, nahlásili to už řediteli Miloslavu Ludvíkovi.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) s 5500 zaměstnanci podpoří stávku asi 500 lidí, z nich 70 jde ve svém pracovním volnu na celoodborářskou demonstraci na Palackého náměstí. Ostatní budou pracovat jako jiný den.

„Pro všechny pacienty bude péče zajištěna, účast lékařů a sester bude jen symbolická, žádná klinika nebude omezovat provoz,“ potvrdila ČTK mluvčí VFN Petra Pekařová.

V řadě nemocnic a dalších zařízení po celé republice by možná zaměstnanci také stávkovali, podle odborářů se ale bojí, že by kvůli tomu mohli přijít o práci. Například jedna zdravotnice z chomutovské nemocnice, která nechtěla být jmenována, ČTK řekla, že požadavky odborů podporuje, veřejně se ale ke stávce bojí přihlásit, aby nebyla propuštěna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?