Stávka v karlovarské nemocnici asi bude

22. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvrátit hodinovou manifestační stávku v nemocnici v Karlových Varech, kterou plánuje Lékařský odborový klub (LOK) kvůli požadavkům na navýšení mezd na úterý mezi osmou a devátou hodinou ráno, se zřejmě vyjednávacím stranám již nepodaří...


Všechny strany, tedy vedle LOK také vedení karlovarské nemocnice a představitelé Karlovarského kraje, jakožto jejího zřizovatele, jsou stále připraveny vyjednávat, ale nikdo z nich nechce nikterak ustoupit.

Chybějí milióny

Kraj nechce na zavedení šestnáctistupňového mzdového systému se zachováním současných plateb za přesčasy a osobního ohodnocení doplatit chybějících deset miliónů korun rozpočtovým opatřením nebo jiným krokem, vedení nemocnice se nechce pouštět do hospodaření v záporných číslech a lékaři také neuhnou z postavení a chtějí to, o čem si myslí, že jim patří. Stávka se nemá nikterak dotknout pacientů.

„Stávku lze odvolat v osm hodin ráno v den jejího konání,“ uvedl předseda LOK v karlovarské nemocnici Filip Berger, který tlačil na představitele kraje, aby vyšli lékařům vstříc a peníze z krajských zdrojů na navýšení mezd poskytli.

„Neřešíme pouze problém karlovarské nemocnice, ale tří nemocnic v regionu a není v silách kraje, aby vytahoval odněkud peníze pouze pro jednu skupinu zaměstnanců,“ uvedl hejtman Josef Pavel (ODS).

Cítí se podvedeni

„My nemáme na proplácení jejich proklamací,“ uvedl s tím, že ve školství se blíží podobný problém. „Všichni státní zaměstnanci se cítí podvedeni,“ uvedl a poukázal na skutečnost, že sice byly navýšeny platové třídy, ale naopak nebudou zřejmě vypláceny třinácté a čtrnácté platy, takže nakonec dostanou státní zaměstnanci na platech celkově méně než v loňském roce.

Podle Bergera má LOK vypracovaný pracovní plán, jak postupovat pro případ, že nebudou manifestační stávkou dosaženy předsevzaté cíle.

„Od ledna do této doby jsme již stačili překročit povolené přesčasy a jen systémem vykazování jsme neporušili zákon,“ uvedl Berger.

„Od 1. května ovšem ještě smlouva o přesčasech nebyla v nemocnici uzavřena,“ dodal s tím, že neuzavření takové smlouvy by znamenalo zavedení směnného provozu do nemocnic.

„A tedy ekonomickou likvidaci nemocnice,“ dodal odborář. „Pokud by k takové variantě došlo, museli bychom řešit velmi nepříjemnou záležitost,“ komentoval ředitel karlovarské nemocnice Jiří Štefan.

„Znamenalo by to nabírání dalších lékařů do pracovního úvazku, prodloužila by se doba plánovaných lékařských zákroků, snížil by se objem vykonané lékařské péče a tím by samozřejmě klesly i zisky nemocnice, takže tohle je cesta do pekel,“ uvedl Štefan, podle kterého by při směnném provozu spadly platy lékařů na výši základní mzdy.

„Pak je otázka, zda by v nemocnici za takových podmínek zůstali a zda nepovede vše jenom k destrukci,“ krčil rameny ředitel, který by v případě takového vývoje vyvodil důsledky i pro sebe a z funkce ředitele by odstoupil.

Extrémní přesčasy

Hejtman ukázal, jak vysoké platy mají lékaři karlovarské nemocnice. „Lékař bez atestace pobírá průměrný plat 24 tisíc korun měsíčně a primář přes 50 tisíc korun měsíčně,“ uvedl mimo jiné Pavel. „To je ale jenom díky extrémní přesčasové práci o víkendech a po nocích,“ uvedl Berger.

„Pouze 40 % z toho je základní plat a zbytek za 160 až 180 přesčasových hodin měsíčně,“ dodal Berger.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?