Stávková pohotovost lékařů už zasáhla i do jižních Čech

13. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stávková pohotovost lékařů, kterou vyhlásil v úterý Lékařský odborový klub (LOK), zasáhla ido jižních Čech. Opatření připravují odboráři ve strakonické nemocnici. Nedotknou se však prý v žádném případě pacientů...


„Do pondělí nic dělat nebudeme. Tomáš Fiala, který je pověřený vedením nemocnice, je na dovolené, a nemáme proto s kým jednat,“ řekl primář oddělení ARO strakonické nemocnice Jiří Jiříčko. Odborová organizace zde vznikla za pochodu teprve toto pondělí.

„Případné protesty se nedotknou pacientů či kvality zdravotní péče. Chceme ale protestovat proti systému ve zdravotnictví, který nás neplatí dobře,“ zdůraznil primář.

Jako klidnou označil situaci ve strakonické nemocnici její ekonomický náměstek Luboš Kvapil. Uvedl, že lékaři sice přišli od 1. července až do konce roku o část osobního ohodnocení, nemocnice však připravuje kroky, podle kterých si lékaři v novém roce platově pomohou. „Nechystáme snižování platů,“ podotkl náměstek.

Snižovat by se měly podle něj ale náklady. Odboráři v jindřichohradecké nemocnici chtějí vyjádřit podporu lékařům na Vysočině. Dalším jejich cílem je boj za platy.

„Jsme jednou z nemocnic, kde došlo ke snížení platu o zhruba asi deset procent,“ poznamenal v rozhovoru s Právem místopředseda Lékařského odborového klubu v jindřichohradecké nemocnici, lékař gynekologického oddělení Jaroslav Kučera.

Zmínil se, že není možné, aby lékař s vysokoškolským titulem bral v průměru patnáct tisíc korun měsíčně. Kučera ještě podotkl, že odboráři usilují, aby jim byl plat vrácen alespoň do původní výše před snížením.

„To je jejich práce,“ konstatoval ředitel jindřichohradecké nemocnice Jan Mlčák. LOK vyhlášená stávková pohotovost by se zde měla obejít bez protestů.

„Je pravda, že platy lékařů jsou v přepočtu na eura někde úplně jinde. Situaci ale nelze řešit stávkami. Upozorňuji na problémy, do kterých se po protestech lékařů dostaly nemocnice v Plané nebo v Jihlavě,“ nastínil náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka (KDU-ČSL).

Jiří Falout, Právo, 13.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?