Štěch: Do konce února musíme nalézt řešení

19. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví a zástupci nemocničních lékařů, kteří podali výpovědi, by měli podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nejpozději do konce února nalézt kompromisní řešení, jak nezhoršit poskytování zdravotní péče.


Štěch to včera uvedl na semináři, jehož cílem bylo podle předsedy Senátu sblížit obě strany a přivést je ke společnému jednacímu stolu. Řešit je nutno podle Štěcha požadavky lékařů, nikoli důsledky jejich ohlášených odchodů.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už dříve slíbil, že se finanční situace lékařů zlepší po prosazení zdravotnické reformy.

Je připraven hovořit s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o zárukách, které by dala vláda ve svém usnesení nespokojeným nemocničním lékařům, pokud jim nestačí slovo ministra.

Heger rovněž uvedl, že pokud si lékaři myslí, že změnou ministra se problémy vyřeší, z vedení rezortu odstoupí.

Premiér Petr Nečas (ODS) již na pátečním setkání s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem slíbil, že peníze ušetřené reformou půjdou na platy zdravotníků.

Reformou zdravotnictví se začne také zabývat Národní ekonomická rada vlády (NERV). Zaměří se na jeho financování. Vytvořila kvůli tomu novou pracovní skupinu.

Podle jejího koordinátora Miroslava Zámečníka se na vládní radu obrátil ministr zdravotnictví Leoš Heger. V týmu bude kromě Zámečníka také Lubomír Lízal, Michal Mejstřík, Jiří Nekovář a Jiří Rusnok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?