Stěhování jihlavské nemocnice přišlo na 30 milionů

27. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavská nemocnice poskytuje od pondělí zdravotnické služby v novém areálu, který se začal budovat před více než 40 lety. Stěhování posledních oddělení akutní medicíny z centra města přišlo zhruba na 30 milionů korun...


JIHLAVA - Hrazeny byly z běžných provozních nákladů, kde budou scházet.

Projekt dostavby nemocnice nepočítal s výstavbou lůžkové části, a stěhování si proto vyžádalo složitou reorganizaci nemocničních oddělení, řekl ředitel nemocnice Jaroslav Černý.

Za provozu bylo přestěhováno více jak 100 lůžek, tuny materiálu a ti pacienti, kteří nemohli být propuštěni. Manévrům předcházely stavební úpravy v nové nemocnici, kde muselo být vybudováno zázemí nejen pro pacienty, ale také pro zdravotnický personál a ambulance, dodal ředitel.

Výstavba nového pavilonu operačních sálů a dalších oborů začala v roce 1999 a přišla na 572 miliony korun. Projekt však nebyl dokončen a k uvedení do provozu scházelo 96 milionů, konstatoval Černý.

Vedení nemocnice převzal loni v listopadu po vleklé krizi. Ze státního rozpočtu nedostala nemocnice letos žádné peníze na investice.

Sestěhování všech oddělení do jednoho areálu vytvořilo podmínky pro lepší péči o pacienty. Peníze jsou však zapotřebí na nové přístroje. Čtyři roky se jedná na ministerstvu o nákupu lineárního urychlovače pro onkologické oddělení.

Poslední zářič byl vyřazen z provozu minulý týden a pacienti musí nyní jezdit do

havlíčkobrodské nemocnice.

O ekonomické situaci zdravotnických zařízení na Vysočině bude v úterý jednat krajská rada. Zadluženy jsou více jak 660 miliony korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?