Stejné ceny mají mít jen léky na předpis

14. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo svou vizi zavést stejné ceny ve všech lékárnách. "Mělo by se to týkat léčiv, které jsou na předpis, nebo které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění," sdělil mluvčí úřadu Mario Böhme.


Praha - Ve všech lékárnách od nejzapadlejší vísky až po Prahu by neměly stát od roku 2004 všechny léky stejně. Jen některé. Včera svou vizi upřesnilo Ministerstvo zdravotnictví. „Ano, mělo by se to týkat léčiv, které jsou na předpis, nebo které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění,“ sdělil mluvčí úřadu Mario Böhme.

Ministryně Marie Součková podle některých expertů zveřejnila záměr zavést pevné ceny léků v celé zemi příliš brzy. Pracovníci jejího úřadu připouštějí, že jde zatím o čerstvý námět, na němž se bude ještě hodně pracovat.

Zatím proto nelze říci, jestli by tato změna přinesla finanční úsporu. Podobně není podle ministerstva ještě možné určit, kolika léčivých přípravků by se týkala. „Pacienti negativně vnímají hlavně problém rozdílných výší doplatků, které se mohou lišit až o stokoruny,“ zdůraznila viceprezidentka lékárnické komory Leona Štěpková.

Josef Suchopár ze společnosti Edukapharm, který je dobře obeznámen s „lékovou“ situací v Evropě, označil zavedení pevných cen hlavně za politické rozhodnutí. Nějaký zvláštní ekonomický přínos podle něj nelze očekávat.

Toto politické rozhodnutí udělala v zájmu pacientů řada evropských zemí. „Ve většině z nich jsou v lékárnách ceny léků pro konečného spotřebitele stejné,“ uvedl předseda Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý. S tím souhlasí také Josef Suchopár. „Dokonce i v Německu, kde se ceny léků na rozdíl od České republiky vůbec neregulují, pacienti platí nebo doplácejí nejen za některé, ale za všechna léčiva všude stejně,“ řekl.

Záměr ministryně Součkové rozpoutal ostré spory mezi zastánci pevných cen léků a jejich odpůrci. Vyvolává například otázky:

* Existují léky, které jsou jak na lékařský předpis, tak i volně prodejné. Pacient, který si je nechá předepsat, tedy za ně podle představ ministerstva všude připlatí stejně. Když se ale rozhodne tyto léky koupit bez receptu, bude muset obíhat lékárny a zjišťovat, kde je mají levnější?

* Jak a kdo stanoví výši pevných cen?

Možná se budou vypisovat výběrová řízení na výrobky s nejnižší cenou. Možné je i to, že se na cenách domluví zdravotní pojišťovny, výrobci a ministerstvo, říkají příznivci pevných cen. Konkurenční boj se podle nich odehraje před jejich vyhlášením. „Vezme se průřezově ta, za kterou se lékárně obchoduje,“ navrhuje Lumír Kroček, předseda České asociace farmaceutických firem.

Pavel Vepřek, který se svým týmem kolem Národohospodářského ústavu vypracoval reformu zdravotnictví, naopak tvrdí: „Pevné ceny jsou porušením pravidel trhu. Ten je nejúčinnějším n strojem pro její nastavení.“ Stát by měl podle něj regulovat jen výši úhrady ze zdravotního pojištění.

Ivana Kněžníková Hospodářské noviny, 14.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?