Šternberská i Jesenická nemocnice dostanou smlouvy od pojišťoven

30. 10. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Olomouckém kraji mohou počítat s uzavřením dlouhodobých smluv se zdravotními pojišťovnami. Některé z nich ale budou muset pozměnit rozsah a strukturu péče. Vyplývá to z informací, které na svých stránkách zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna na základě jednání se Svazem zdravotních pojišťoven ČR.


Další detaily mluvčí VZP Jiří Rod ČTK neposkytl. Obavy ze zániku nemocnice tak nemusejí mít lidé ve Šternberku. Smlouvu dostane i Jesenická nemocnice, nad osudem tamní porodnice a dětského oddělení ale visí stále otazníky.

Informace o možném uzavření šternberské nemocnice se ve městě začaly šířit na počátku října, podle starosty Stanislava Orsága vzbudily vlnu hysterie. Podle mluvčí skupiny Agel Hany Szotkowské by ale měly být uzavřeny dlouhodobé smlouvy se všemi nemocnicemi Středomoravské nemocniční v Olomouckém kraji, tedy včetně Nemocnice Šternberk.

„Oficiálně jsme se zatím s pojišťovnami nedohodli, jednání totiž ještě probíhají. Nicméně i toto stanovisko samozřejmě velmi vítáme, neboť šternberská nemocnice má v síti nemocnic Olomouckého kraje nezastupitelné místo,“ řekla ČTK Szotkowská. Šternberskou nemocnici, stejně jako nemocnice v Přerově a Prostějově, má od Olomouckého kraje v dlouhodobém pronájmu Středomoravská nemocniční, jež je součástí holdingu Agel.

Dle informací zveřejněných na může Středomoravská nemocniční počítat s dlouhodobou smlouvou s „částečnou změnou struktury“. Totéž se týká i Fakultní nemocnice a Vojenské nemocnice v Olomouci či Šumperské nemocnice.

Dlouhodobou smlouvu na pět let má vedle Nemocnice Hranice získat také Jesenická nemocnice. Její vedení před časem uvedlo, že kvůli finančním potížím na konci roku uzavře bez náhrady porodnici a novorozenecké a dětské oddělení.

Olomoucký kraj proto nemocnici nabídl bezúročnou půjčku šest milionů korun na překlenutí konce letošního roku. „O uzavření oddělení musíme rozhodnout do středy, možná už v úterý odpoledne. Musíme vyřešit způsob financování. Úvěr nic neřeší, nebereme to jako podporu nemocnice,“ řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Jan Jedlička.

Zdravotní pojišťovny předpokládají restrukturalizaci akutního lůžkového fondu s postupným snížením o zhruba 6000 lůžek, přičemž úplné utlumení akutní lůžkové péče nastane pouze u 12 z celé sítě 152 nemocnic v Česku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?