Šternberská nemocnice více využije jednodenní chirurgii

9. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po dokončení rekonstrukce pavilonu chirurgických oborů a ARO ve šternberské nemocnici se má zároveň snížit celkový počet lůžek. Chirurgové chtějí proto častěji využívat moderních operačních metod, jež zkracují dobu hospitalizace...


Šternberk - Větší komfort pro pacienty a výrazné zlepšení hygienických podmínek má přinést rekonstrukce pavilonu chirurgických oborů a ARO, která už rok a půl probíhá ve šternberské nemocnici.

Celkový počet lůžek se ale úpravami sníží, proto chtějí šternberští chirurgové častěji využívat moderních operačních metod, jež zkracují dobu hospitalizace.

„Poslední rekonstrukce tu probíhala v polovině šedesátých let, tehdy se z dvacetilůžkových pokojů dělaly čtyřaž pětilůžkové,“ říká primář chirurgického oddělení Vladimír Hrabal.

„Nové pokoje teď budou nejvýš třílůžkové, každý bude mít své sociální zařízení. K dispozici budou i nadstandardně vybavené jednolůžkové pokoje, za které si ovšem pacienti budou muset připlatit,“ dodává primář.

Stavební úpravy si vyžádaly snížení počtu lůžek o dvě pětiny. Nemocnice chce ovšem častěji využívat jednodenní chirugii, díky níž se zkracuje doba hospitalizace.

Milimetrové řezy

„Je to celosvětový trend. Klasický operační řez nahrazují milimetrové řezy, jimiž se zavádí minioperační kamera i speciální nástroje. Vlastní operaci pak sledujeme na obrazovce,“ popsal primář.

Kromě kratší hospitalizace je podle něj výhodou mnohem menší bolestivost v pooperačním období, lepší hojení ran a snížení dalších zdravotních rizik.

Většina hrubých prací na rekonstrukci chirurgické části šternberské nemocnice je již hotova.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?