Stimulace nervus vagus, aneb můžete mě zapnout doktore?

22. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Časopis British Journal of Psychiatry otiskl výsledky nové léčebné metody, tzv. mozek stimulující techniky - stimulace nervus vagus v léčbě refrakterní deprese. Nemocnému se k levému vagu implantuje v krátkodobé celkové anestezii zařízení Neuro-Cybernetic Prosthesis...


které připomíná kardiostimulátor. Také toto zařízení může přes kůži programovat speciální programovací jednotkou napojenou na osobní počítač.

Výsledky studie

Poté co, byla u epileptiků zaznamenána zlepšená nálada, začali lékaři aplikovat metodu SNV u pacientů s depresivním onemocněním, u kterých nezabírá běžná léčba.

Otevřená pilotní studie, která sledovala 60 pacientů s diagnostikovanou těžkou chronickou, medikamenty neovlivnitelnou depresí, ukázala tyto výsledky: po deseti týdnech se u 31% pacientů snížilo HRSD (Hamilton Rating Scale for Depression) minimálně o 50% a po roce byl tento výsledek u 46% respondentů. Stejně jako u léčby epilepsie je zisk z léčby tím vyšší, čím je delší doba léčby. U tří pacientů bylo v průběhu studie zaznamenáno zhoršení příznaků deprese.

Na základě těchto výsledků byla metoda stimulace nervus vagus schválena v zemích EU a Kanadě k léčbě rezistentní deprese. Ve Spojených státech nyní probíhá randomizovaná kontrolní studie týkající se SNV při léčbě deprese. Výsledky zatím nebyly zveřejněny.

Jak přístroj funguje

Bipolární stimulační elektroda obepíná levý vagus a je spojena s generátorem pulsů uloženým v podkoží na levé straně hrudníku. Nemocný si může přístroj spustit sám, což je výhodné při léčbě epilepsie, kdy při pocitech aury před záchvatem si pacient přístroj zapne.

Běžně se aplikuje 1-2,5 mA s frekvencí 20-30 Hz. Dle registru asi 16 tisíců pacientů, kterým byl přístroj implantován pro léčbu farmakorezistentní epilepsie, je posuzován jako bezpečný.

Otevřená pilotní studie sledovala 60 pacientů s diagnostikovanou těžkou chronickou, medikamenty neovlivnitelnou depresí. Výsledky: po 10 týdnech se u 31% pacientů snížilo HRSD (Hamilton Rating Scale for Depression) minimálně o 50%.

Při metodě SNV probíhá v centrální nervové soustavě řada neurochemických kaskád, především v serotonergním, noradrenergním a glutaminergním přenosu. Positronová emisní tomografie zobrazila, že SNV zvyšuje krevní průtok v prodloužené míše, thalamu, hypothalamu, insule a postcentrálním gyru kontralaterálně (na protější straně).

Dochází také k bilaterálnímu (oboustrannému) snížení průtoku krve v obl. kortikálních struktur limbického systému, konkrétně v gyrus cingulatus, amygdale a hypokampu, což je pravděpodobně rozhodující pro antidepresivní efekt.

www.Zdravi.Euro.cz, 20.1. 2004

Lenka Kasíková, autorka je spolupracovnice redakce

NERVUS VAGUS
je desátý hlavový nerv, také nazývaný bloudivý, čímž se říká, že jako jediný z hlavových nervů vstupuje do hrudníku a břišní dutiny. Je nejsilnějším nervem tzv. postranního smíšeného systému, jeho funkce je rozsáhlá - inervuje motoricky svaly měkkého patra a faryngu, inervuje larynx, parasympatická vlákna inervují hladkou svalovinu a žlázy GIT (gastrointestinálního traktu) až k tlustému střevu oblasti lienálního ohbí, dále parasympaticky ovlivňuje srdeční rytmus a velké cévy (snižuje tepovou frekvenci a tlak krve). Viscerosenzitivní vlákna zajišťují vnímání komplexních pocitů jako hlad, sytost, nauzeu apod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?