Stín lhostejnosti

6. 12. 2006 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
"Dlouho bude trvat, než začnou pacienti vstupovat do objektu havlíčkobrodské nemocnice bez nepříjemného mrazení. Nějaký čas si počkáme, než anesteziologicko-resuscitační oddělení kdekoli přestane být synonymem jámy lvové. Kdoví jak dlouho se potáhne, než pozůstalí po obětech vraha Petra Zelenky vysoudí na českém zdravotnictví milióny coby odpustky pro selhavší systém, i když nemocnice mluví o selhání jednotlivce." píše komentátor...


Sloupek

Dlouho bude trvat, než začnou pacienti vstupovat do objektu havlíčkobrodské nemocnice bez nepříjemného mrazení. Nějaký čas si počkáme, než anesteziologicko-resuscitační oddělení kdekoli přestane být synonymem jámy lvové. Kdoví jak dlouho se potáhne, než pozůstalí po obětech vraha Petra Zelenky vysoudí na českém zdravotnictví milióny coby odpustky pro selhavší systém, i když nemocnice mluví o selhání jednotlivce. Něco by se však mělo udělat neprodleně - zavést všechna možná opatření pro minimalizaci „zdravotnických zločinů“.

Řekla mi v pondělí diskrétně kamarádka z mládí, která celý život pracovala ve zdravotnictví, cituji: Do hrobu se předčasně pomáhalo lidem umírajícím na internách, na odkladových odděleních blázinců a jinde. Cyničtí kolegové či kolegyně je často naprali hypnotiky, smrtícími koktejly z prášků, aby si ulehčili práci s beznadějným, inkontinentním pacientem. Prostě mu urychlili cestu na onen svět. Většinou to byla práce sester, doktoři o tom věděli, ale neřešili to.

Je to stejně příšerné jako k pochopení snadné, když jde o „cizího“ člověka. V časech, kdy horlivě diskutujeme o eutanazii, o právu člověka rozhodnout o ukončení vlastního života, kdy kvůli tomu obracíme etické parametry ze strany na stranu, může zvednout pomyslnou sekyru nad popravčím špalkem cynický zaměstnanec. Většinou beztrestně. Ne všude se vyskytne holmesovsky nadaný primář Longin, aby zjistil, že tu něco nehraje, a začal pátrat po příčinách nezvyklého počtu úmrtí.

Ministr zdravotnictví je dnes přesvědčen, že zdravotníci by měli před přijetím do zaměstnání projít psychologickými testy. To je objev! Tuto proceduru musí absolvovat budoucí policisté, vojáci pro zahraniční mise, museli tím projít námořníci odkázaní po několik měsíců na pobyt v omezeném kolektivu na lodi. Nikoli ale zdravotníci, na jejichž přístupu k povolání závisejí životy a zdraví tisíců pacientů. Jako by se automaticky předpokládalo, že každý, kdo chce tuto práci dělat, se narodil jako anděl. Psychologické prověrky by se měly v tomto odvětví zavést okamžitě, i když pro oněch sedm obětí (jenže pro kolik doopravdy?) s křížkem po funuse.

Nad tragickým případem z Havlíčkova Brodu se prostírá stín lhostejnosti. Zelenkův nadřízený se sice podezřelého pracovníka zbavil a své podezření oznámil policii, ale psychopat se v klidu nechal zaměstnat v jihlavské nemocnici, kde nic netušili. Ministr vnitra omlouvá policii, že nemocnici nekontaktovala, takových trestních oznámení je prý spousta. Tak tohle vysvětlení neberu. Oznámení, kde jde o sedm podezřelých úmrtí, nemá ani česká policie na stole každý den.

Pavel Verner, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?