Sto let od vzniku Pražského sanatoria v Podolí

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD), jedno z předních pražských i českých zdravotnických pracovišť, vyrostl z před sto lety založeného Pražského sanatoria. V rámci oslav ÚPMD představil i své největší současné úspěchy.




Pražské sanatorium vzniklo v Podolí před sto lety z popudu jedné z nejvýznamnějších postav českého lékařství, chirurga a rentgenologa prof. MUDr. Rudolfa Jedličky. „Cílem profesora Jedličky bylo vybudovat zdravotnickou instituci, která by se stala zárukou péče na nejvyšší úrovni, v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a s využitím nejmodernějších přístrojů a zařízení. Na tento cíl se v našem působení snažíme navázat i my,“ uvedl ředitel ÚPMD doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl, CSc., na úvod slavnostní konference, která v ústavu proběhla 14. května.
Ústav si za dobu své existence připsal řadu úspěchů a i v poslední dekádě se v něm podařilo vybudovat několik vysoce specializovaných oddělení poskytujících péči na světové úrovni, jakým je Centrum fetální medicíny či neonatologické oddělení. Od začátku nového tisíciletí se počet porodů v ÚPMD zvýšil téměř o 110 %, počet ošetřených novorozenců zaznamenal 75% nárůst. Jen za rok 2013 se v ÚPMD narodilo 5330 dětí, z toho 162 dvojčat a 2 trojčata. V roce 2013 se v ÚPMD narodilo nejvíce dvojvaječných a jednovaječných dvojčat v celé České republice. Zcela unikátní byl také porod přirozeně počatých paterčat, která se narodila 2. června 2013 a přitáhla pozornost médií z celého světa.

Fetální medicína a neonatologie

Největší zásluhu na zvýšení kvality poskytované péče má Centrum fetální medicíny, které jako jedno ze tří vysoce specializovaných evropských pracovišť a jediné ve střední Evropě umožňuje provádět operace nenarozených dětí s vývojovými vadami uvnitř těla matky. Od počátku existence v roce 2012 bylo provedeno již 27 těchto operací. V oblasti péče o narozené děti ústav vyvinul několik originálních léčebných programů. „Na našem pracovišti umíme léčit následky vrozené brániční kýly, onemocnění sítnice nedonošených dětí a zaměřujeme se také na časnou rekonstrukci rozštěpových vad,“ přibližuje primář pediatrického oddělení doc. MUDr. Zbyněk Straňák, CSc., MBA.
V rámci ošetření malých pacientů se zde zaměřují na individuální péči, která příznivě ovlivňuje psychomotorický vývoj dětí, zkracuje dobu, po kterou jsou připojeny na podporu dýchání, a celkově přispívá k rychlejšímu zlepšení jejich zdravotního stavu. Každým rokem se v ÚPMD narodí v průměru 500 novorozenců s porodní váhou pod 2500 g a 135 novorozenců s hmotností dokonce pod 1500 g. Každý sedmý novorozenec v Česku s porodní hmotností pod 1500 gramů se narodí právě v ÚPMD.

Doc. Jaroslav Feyereisl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?