Stomatologická komora připravila kampaň pro lepší informovanost pacientů

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká stomatologická komora vydala plakáty, na nichž upozorňuje na zubní pasty vhodné pro děti podle věkových skupin a obsahu fluoru. Zároveň školí zubaře a odborné lékaře, jak s pacienty komunikovat...


PRAHA - Zubaři chtějí ošetřovat pacienty, kteří se budou zajímat o své léčení a budou volit spolu s nimi mezi možnými postupy léčby. „V kampani Úsměv chceme pacientům pomoci, aby se orientovali v nabídce současné péče i v možnostech prevence,“ řekl včera novinářům prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Připomněl, že žádný státní program zaměřený tímto směrem neexistuje.

Komora v těchto dnech vydala plakáty, na nichž upozorňuje na zubní pasty vhodné pro děti podle věkových skupin a obsahu fluoru. Zároveň informuje o problematice péče o dětský chrup odborné lékaře a školí zubaře, jak s pacienty komunikovat. „Plakáty jsme vydali bez finanční účasti jakékoli firmy. Je to odborná, nezávislá cesta,“ upozornil Pekárek.

Připomněl, že v systému vzdělávání komory je 5000 ze 7500 jejích členů. „Lékaři se školí, teď potřebujeme pacienty, aby sledovali lékaře a pomáhali vytvářet tlak na kvalitu,“ uvedl.

Pekárek potvrdil, že komora neusiluje o znovuobnovení povinných školních zubních prohlídek. „Těmito prohlídkami se nevyřeší problém s dočasnými zuby, to by musely být prohlídky už v jeslích, protože počátky kazu sahají do dvou let věku,“ řekl.

Na plakátu „5P pro zdravé dětské zuby“ doporučuje komora rodičům, aby děti dovedli k zubaři již v době prořezávání prvních mléčných zubů, nejpozději do dvou let věku. Upozorňuje, že předškolní dítě si zuby samo nevyčistí, ale potřebuje pomoc a dohled rodičů. Dítě by mělo pravidelně dvakrát ročně navštívit zubního lékaře, který při preventivní prohlídce včas odhalí začínající zubní kaz.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?