Stomatologové mají obavy z reformy zdravotnictví

2. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeští stomatologové se obávají chystané reformy zdravotnictví a s ní souvisejících zákonů, které mohou mít vážné dopady nejen na péči o pacienty, ale i fungování lékařských praxí. Uvedla to předsedkyně představenstva českobudějovické Oblastní stomatologické komory Zuzana Vystrčilová...


Jihočeští stomatologové se obávají chystané reformy zdravotnictví a s ní souvisejících zákonů, které mohou mít vážné dopady nejen na péči o pacienty, ale i fungování lékařských praxí. Po středečním jednání českobudějovické Oblastní stomatologické komory to uvedla předsedkyně představenstva Zuzana Vystrčilová.

„Rokování se nezvykle protáhlo a lékaři neskrývali své obavy z chystaných kroků. Je zřejmé, že ministerstvem zdravotnictví nově navrhované změny posunují zdravotnictví o mnoho let zpátky, paradoxně pod praporem slaďování s legislativou Evropské unie,“ konstatovala Vystrčilová.

Dodala, že nejrušnější debatu ale vyvolalo plánované opatření VZP, která se rozhodla uplatnit takzvanou regulaci na základě Zdravotně pojistného plánu VZP ČR na rok 2002. V praxi by to mělo znamenat, že pojišťovna v roce 2002 překročila schválenou sumu financí na poskytnutou péči a rozhodla se požadovat část vyplacených úhrad od lékařů zpět.

„Jak absurdní je toto rozhodnutí, lze ukázat právě na příkladě stomatologů. Česká stomatologická komora v pravidelných dohodovacích řízeních jedná s VZP o cenách jednotlivých stomatologických výkonů,“ komentovala rozhořčeně záměr pojišťovny předsedkyně představenstva a dodala:

„Na základě těchto dohod uzavírají lékaři každého půl roku dodatek smlouvy s pojišťovnami o ceně a v souladu s těmito smlouvami vykazují pojišťovně faktury za odvedenou práci. To, že VZP za tuto práci platí opožděně, je obecně známý problém, ale to, že část těchto prokazatelně odpracovaných peněz chce požadovat zpět, je nehoráznost.“

Připomněla, že pokud bude pojišťovna své chyby v hospodaření přenášet na své smluvní partnery, lze očekávat, že tito se budou bránit soudní cestou.

Vladimír Vácha, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?