Stomatologové na Chebsku přestanou sloužit pohotovost zadarmo

13. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém pohotovostních služeb stomatologů na Chebsku se od nového roku změní... "Do dnešního dne sloužili zubaři na Chebsku pohotovost bezplatně, a tak tomu již nebude," uvedl ing. Karas. Tyto služby má od nového roku hradit okresní úřad podobným způsobem jako ostatní lékařskou službu první pomoci...


Systém pohotovostních služeb stomatologů na Chebsku se od nového roku změní. To včera zaznělo na tiskové konferenci, které se zúčastnil přednosta Okresního úřadu Cheb ing. Michael Karas, okresní zdravotní rada MUDr.

Milan Milota a zástupci stomatologů Chebska MUDr. Vlastimil Říčař, MUDr. Zbyněk Odvody a MUDr. Tomáš Foustka.

„Do dnešního dne sloužili zubaři na Chebsku pohotovost bezplatně, a tak tomu již nebude,“ uvedl ing. Karas. Tyto služby má od nového roku hradit okresní úřad podobným způsobem jako ostatní lékařskou službu první pomoci. „Tím dojde i ke snížení počtu míst, kde bude tato služba o víkendu a o svátcích k dispozici. Nyní sloužil vždy jeden zubař v Aši, Chebu a Mar. Lázních,“ konstatoval přednosta. „Pohotovost pak již bude držet jen jeden stomatolog buď v Aši, v Chebu nebo v Mar. Lázních.

„Do konce roku jsme se dohodli na fungování náhradního režimu,“ pokračoval přednosta. „Ten již počet pohotovostních služeb lékařů zredukuje, a to vždy tak, že Ašsko zůstane zatím beze změny, ale Cheb a Mar. Lázně se o pohotovost budou střídat. Jednou bude pohotovost držet chebský zubař, podruhé mariánskolázeňský,“ vysvětlil s tím, že stomatologická komora vyšla okresnímu úřadu vstříc tím, že do konce roku bude ještě tyto služby poskytovat bezplatně. „Jako představitelé státu můžeme uhradit pouze nezbytně nutnou službu a nejsme schopni platit tři v jeden víkend,“ objasnil toto zredukování ing. Karas.

Přednosta zároveň nevylučuje, že se jednotlivá města mohou dohodnout na jiném řešení a zabezpečovat například více pohotovostních služeb.

„K této změně nás vedl stávající systém, který v podstatě fungoval tak, že jednotlivé ambulance dotovaly finančně prokazatelnou ztrátu z těchto služeb. Stomatologická komora považovala tento stav nadále za neúnosný,“ odůvodnili požadavek placení pohotovosti zástupci stomatologů.

Ivana Suchánková, Chebský deník, 12.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?